Hovedinnhold

Forsøker å løse atomkatastrofen med badesalt

MASSIV SPREKK: Her peker arbeiderne på en sprekk i atomkraftverket Fukushima Daiichi. De siste ukene har det lekket radioaktivt vann ut fra slike sprekker. Foto: ap
MASSIV SPREKK: Her peker arbeiderne på en sprekk i atomkraftverket Fukushima Daiichi. De siste ukene har det lekket radioaktivt vann ut fra slike sprekker. Foto: ap
(VG Nett) Arbeiderne ved atomkraftverket Fukushima tyr til fargestoffer fra badesalt for å finne frem til lekkasje, etter mislykket forsøk på gjentetting.

Denne saken handler om:

I helgen ble nok en sprekk funnet i en av reaktorene ved Fukushima Daiichi, der store mengder radioaktivt vann har lekket ut i havet. Fortsatt sliter kraftverket med fire ustabile reaktorer.
Lekkasjen har ført til at arbeiderne har opplevd vanskeligheter med å kjøle ned reaktorene, som i følge myndigheter, vil komme til å ta flere måneder, skriver nyhetsbyrået AP.

Søndag forsøkte arbeiderne å tette igjen lekkasjene ved hjelp av en polymerblanding av avis og sagflis i reaktor 2. Blandingen skulle i teorien øke i størrelse og sette seg fast i sprekkene, slik at man ville oppnå en gjentettingseffekt.

Mandag ble det rapportert om at forsøket hadde mislyktes.

Det siste som nå blir gjort, er å spore opp lekkasjene gjennom en melkehvit blanding, fremstilt av badesalt, slik at man mer effektivt får tettet sprekkene der lekkasjen er størst.

Les også: Klarte ikke tette lekkasje fra Fukushima-kraftverket

Vil dumpe 11.500 tonn radioaktivt vann

Til tross for at store mengder radioaktivitet har lekket ut i havet, vil Japan selv slippe ut radioaktivt vann fra kraftverket.

I følge TEPCO, selskapet bak Fukushima-kraftverket, ønsker de nå å dumpe 11.500 tonn radioaktivt vann i havet, slik at de kan frigjøre ytterligere plass til mer atomforurenset vann ved kraftverket, melder AFP.

Ifølge en talsmann for TEPCO er vannet som nå skal dumpes i sjøen, bare svakt radioaktivt.

Sperringer i havet

- Vi har ikke noe annet valg enn å slippe ut dette vannet i sjøen som en sikkerhetsforanstaltning, sier myndighetenes talsmann Yukio Edano.

TEPCO hevder imidlertidig at de skal sette opp sperringer i havet, slik at ikke det radioaktive vannet spres videre. Det er foreløpig ukjent hva de skal bruke som sperringer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks