Hovedinnhold

Atom-alarm i Japan: - Ny nedsmelting i gang

**Eksplosjonsfare ved ny reaktor **Opp til 160 stråleutsatt

STRÅLING: Et barn som evakueres fra områdene rundt Fikushima-kraftverket undersøkes for radioaktiv stråling. Foto: Ap
STRÅLING: Et barn som evakueres fra områdene rundt Fikushima-kraftverket undersøkes for radioaktiv stråling. Foto: Ap
TOKYO/OSLO (VG Nett) Den japanske regjeringen slår full alarm og melder om eksplosjonsfare ved ny atomreaktor på Fukushima Daiichi-kraftverket.

Denne saken handler om:

Tips oss

.Fakta om atomkraftverk
i Japan

  • Japan har 17 kjernekraftverk med 55 lettvannsreaktorer i drift.
  • Ti selskaper i sammenslutningen Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) eier og driver 52 reaktorer, mens de øvrige tre eies av private selskaper.
  • Reaktorene har en samlet kapasitet på 49.467 megawatt.
  • Reaktoren hvor det er fare for utslipp ved kraftverket Fukushima I er relativt liten, med en kapasitet på 460 megawatt. Anlegget ble bygget i 1971.
(Kilde: TT) (©NTB)

En statssekretær og pressetalsmann for den japanske regjeringen, Yukio Edano, bekrefter at nedsmeltingen er i gang ved reaktor 3 på kraftverket.

170.000 mennesker er evakuert innenfor en radius på to mil rundt atomkraftverket.

- Japanerne er veldig forsiktige, det er derfor de har evakuert store områder rundt reaktorene, sier Sverre Hornkjølen, atomekspert hos Statens strålevern til VG Nett.

- En så stor evakueringsoperasjon er dramatisk nok i seg selv, det er mange nok som får hjertestans ved så dramatiske omstendigheter at myndighetene nok er opptatt av at det foregår i ro og mak, sier han.

Han bekrefter i tillegg at det skal være eksplosjonsfare ved den tredje reaktoren.

En nedsmelting i nettopp denne reaktoren vil få langt verre konsekvenser enn ved nedsmelting i en av de andre reaktorene, da denne drives på både uran og plutonium.

En eksplosjon skal reaktoren derimot tåle, som reaktor 1 tålte en eksplosjon lørdag.

Lørdag morgen norsk tid var det en eksplosjon i bygningen der reaktor nummer 1 ved Fukushima Daiichi-kraftverket befinner seg. Vegger og tak på reaktoren ble blåst ut, men ingen av de andre reaktorene ble skadet.

Fire arbeidere ble skadet i eksplosjonen, men skadene skal ikke være livstruende eller alvorlige.

Alle reaktorene eies av kraftselskapet TEPCO. En kilde i selskapet har forsøkt å avkrefte myndighetenes påstander om nedsmeltingen ved nok en reaktor, melder nyhetsbyrået AP.

VGTV: Her eksploderer det på kjernekraftverket

Motstridende meldinger

Det har det siste døgnet kommet flere motstridende meldinger om hvor alvorlig situasjonen ved Fukushima-anlegget er.

Den internasjonale TV-kanalen Sky News melder søndag morgen at USA sender to atomeksperter til Japan for å bistå i arbeidet med å forhindre ytterlige utslipp.

ATOMEKSPERT: - Ingen fare for radioaktivt nedfall i Norge

LIGGER LANGS KYSTEN: De fleste av Japans atomkraftverk ligger i kystområder, for å sikre vannavkjøling. Dermed ligger kraftverkene sårbart til for tsunamier. Grafikk: SGB/Tom Byermoen
LIGGER LANGS KYSTEN: De fleste av Japans atomkraftverk ligger i kystområder, for å sikre vannavkjøling. Dermed ligger kraftverkene sårbart til for tsunamier. Grafikk: SGB/Tom Byermoen

Eksperter sa tidligere lørdag at krisen ved den japanske atomreaktoren allerede er å regne som den tredje verste atomulykke noensinne.

Japanske teknikere slipper nå bevisst ut mindre mengder radioaktiv damp for å forsøke redusere presset i reaktor 3. Det samme ble gjort rundt reaktor 1 ved Fukushima Daiichi.

Atomekspert Sverre Hornkjøl forklarer at det som skjer i en atomreaktor er at vann under høyt trykk varmes opp til kokepunktet inne i reaktoren.

- Vanndamp tas ut og driver en turbin, kraften sendes til en generator som lager elektrisitet. Deretter sendes vannet tilbake for ny oppvarming.

En nedkjøling av en atomreaktor tar lang tid, ifølge Hornkjøl.

- Det er en kontinuerlig produksjon av restvarme i reaktoren. Istedenfor å slå av turbinen lar man prosessen gå. Vanndampen blir kondensert av kjølevann, her fra sjøen, sier han.

ATOMREAKTOR: Slik fungerer atomreaktoren i Fukushima i Japan. Grafikk: Tom Byermoen
ATOMREAKTOR: Slik fungerer atomreaktoren i Fukushima i Japan. Grafikk: Tom Byermoen

LES OGSÅ: Ny atomreaktor har problemer

Ikke atombombe

Atomeksperten sier til VG Nett at systemet ved atomkraftverket i Japan er bygget for å tåle jordskjelv.

- Kombinasjonen av jordskjelv og tsunami var det ikke bygget for, det er det som har ført til at situasjonen nå er risikofylt, sier han.

- Men vi vil ikke få noen atombombetilstander her, sier han.

Japanske myndigheter melder om at ni mennesker så langt er bekreftet skadd av radioaktiv stråling, mens så mange som 160 mennesker fryktes stråleskadd.

Ved alvorlige stråleskader vil man oppleve symptomer lik sterk solbrenthet.

- Ved svært alvorlige stråleskader vil man bli kvalm og få diaré, men det skjer nok ikke ved dette utslippet. Mengden stråling er ikke så stor, sier atomeksperten.

Det er først om man utsettes for store stråledoser over tid det er en helserisiko ved strålingen.

Han forteller at det for dem som oppholder seg på stedet er stor dramatikk og risiko, men at dette ikke er noe som vil ramme Norge på noen måte.

Kutter strømmen

Strømmen kan bli kuttet flere steder i Japan etter at mange atomreaktorer ble stengt av på grunn av jordskjelvet og tsunamien, opplyser japanske myndigheter, melder NTB.

Stengningen av reaktorene kan føre til nedgang i strømforsyningene, og myndighetene advarer derfor om at det kan bli nødvendig å kutte strømmen flere steder.

Elleve reaktorer ved fire kjernekraftverk i de berørte områdene ble automatisk nedstengt som en følge av jordskjelvet i Japan fredag. Landet har totalt 55 reaktorer, og det er ti steder som har kjernekraftverk, ifølge Statens strålevern.

Kraftigere skjelv enn antatt

Japans metereologiske institutt har søndag oppjustert styrken på fredagens skjelv fra tidligere antatt 8,9 til 9,0 på Richters skala. Dette er det kraftigste skjelvet som har rystet Japan i nyere tid.

Til sammenligning ble skjelvet som utløste tsunamien i Indonesia i romjulen i 2004 målt til 9,1 på Richters skala, melder den japanske nyhetskanalen NHK.

Det er kun fire ganger målt kraftigere jordskjelv enn 9,0 på Richters skala. Det kraftigste var skjelvet som rammet Chiles kyst i 1960, og tok 1600 liv. Det skjelvet utløste også tsunamier i Japan og tok livet av 142 mennesker i landet.

Skjelvet som rystet Japan fredag har så langt krevd 801 menneskeliv. Myndighetene frykter at så mye som 10.000 mennesker er omkommet, melder den japanske nyhetskanalen NHK.

Lange bensinkøer

I den japanske hovedstaden Tokyo, 270 kilometer sør for Fukushima, var det søndag morgen lokal tid helt stille i de ellers så travel gatene. På japanske nyhetskanaler rettes den største oppmerksomheten mot atomreaktorene i Fukushima.

Samtidig, langs motorveien utenfor hovedstaden, er bensinkøene lange. På bensinpumper henger lapper med beskjed om at hver enkelt bil kun får fylle maksimum 20 liter med drivstoff på tanken.

RASJONERING: I fjellbyen Nugata, omkring 17 mil nord for Tokyo er det bensinrasjonering. Kun 20 liter per kunde står det skrevet på pumpene. Det var lang kø for å få fylt bensin, forteller VGs journalister. Foto: Gisle Oddestad, VG
RASJONERING: I fjellbyen Nugata, omkring 17 mil nord for Tokyo er det bensinrasjonering. Kun 20 liter per kunde står det skrevet på pumpene. Det var lang kø for å få fylt bensin, forteller VGs journalister. Foto: Gisle Oddestad, VG

I de katastroferammede områdene lenger nord i landet meldes det om stadig nye tragedier etterhvert som redningsmannskapene når frem til flere byer og landsbyer.

Søndag meldes det at over 200 døde personer er funnet i byen Higashimatsushima nordøst i Japan.

- Vi har mottatt en foreløpig rapport om at mer enn 200 lik er funnet i byen Higashimatsushima, sier en polititalsmann ifølge NTB.

Japanske aviser melder at det fortsatt er flere hundre personer som fortsatt er savnet i byen.

I byen Sendai opplyste politiet lørdag at mellom 200 og 300 personer var funnet døde langs kysten. Tallet på antall døde er forventet å stige betydelig etterhvert som man får effektivert søkearbeidet i ruinene.

Noen områder er derimot så ødelagt at sannsynligheten for å finne igjen sine savnede for mange er veldig lav.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks