Hovedinnhold

Her treffer tsunamien atomkraftverket

** Rapport viser at det kan ta ti år før man har kontroll på radioaktiviteten

(VG Nett) En arbeider fanget unike mobilbilder av den femten meter høye dødsbølgen som treffer atomkraftverket Fukushima.

Denne saken handler om:

Fakta om naturkatastrofen i Japan

  • 11. mars ble Japan rammet av et jordskjelv med en styrke på 9,0 med episenter i havet utenfor nordøstlige regionen Miyagi.
  • Jordskjelvet ble etterfulgt av en ødeleggende tsunamibølge, som rammet de nærliggende kystområdene hardt.
  • Minst 27.000 mennesker er savnet eller funnet omkommet.
  • Tsunamien gjorde store skader på kjøleanlegget til atomkraftverket Fukushima Daiichi, noe som første til oppheting i reaktorene, med eksplosjoner, branner og utslipp av radioaktive stoffer som følge.
  • Torsdag ble det nordøstlige Japan rammet av et nytt jordskjelv med en styrke på 7,1. Skjelvet skal ikke ha ført til ytterligere skader på Fukushima Daiichi-kraftverket, men det meldes om utslipp av radioaktivt vann fra et annet atomkraftverk, Onagawa.

Det japanske kraftselskapet Tepco fortalte lørdag at de hadde målt at bølgen haddet nådd bygninger ved Fukushima-kraftverket som ligger femten meter over havnivå, ifølge NHK News.

Det er langt over de 5,7 meterne selskapet hadde som sikkerhetsmargin for en tsunami.

VGTV: Se den femten meter høye tsunamien

Under fem meter vann

Ifølge NHK World News sto de seks reaktorene ved Fukushima under fem meter vann. Lørdag unnskyldte også sjefene ved Tepco seg overfor Japan for utslippene fra kraftverket.

Utslippene har havnet både i sjøen og i lufta.

- Jeg vil unnskylde fra hjertet mitt for alle bekymringene og problemene vi lager for samfunnet, sa visepresident Sakae Muto ifølge Reuters.

- Ti år før problemene er over

Ifølge nyhetsbyrået AP viser en rapport at det vil kunne ta opp til ti år før man har fått kontroll på atomkraftverket og radioaktiviteten i området.

Hitomi Motouchi som er en av de mange som har evakuert, sier til AP at han regner med at han må flytte.

- De som ble rammet av tsunamien kan få bygget opp igjen samfunnet, men katastrofen vår kan aldri ta slutt, sier Motouchi.

Gigantfly sender superpumpe

FLY MED SUPERPUMPE: Antonov-flyet reiser fra Atlanta i USA til Japan med en av verdens største pumper for å hjelpe til med å kjøle ned Fukushima-kraftverket i Japan Foto: AP
FLY MED SUPERPUMPE: Antonov-flyet reiser fra Atlanta i USA til Japan med en av verdens største pumper for å hjelpe til med å kjøle ned Fukushima-kraftverket i Japan Foto: AP

Til nå har japanerne både brukt helikoptere, brannbiler og båter til å spyle vann inn i kraftverket, men nå får de hjelp fra amerikanere og russere.

Ifølge Daily Mail skal et gedigent russisk fly frakte en av verdens største pumper for å spyle vann inn i Fukushima-kraftverket.

Den 95 tonn tunge pumpa er montert på et vogntog med 26 hjul og kan bli styrt tre kilometer borte ved hjelp av en fjernkontroll.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks