Hovedinnhold

Nytt kraftig jordskjelv rammet Japan

Tsunamivarsel avblåst

(VG Nett) Et nytt kraftig jordskjelv med en styrke på 7,1 har rammet det nordøstlige Japan, ifølge seismologer. Det ble varslet fare for tsunami, men dette er avblåst.

Denne saken handler om:

Skjelvet fikk høyhusene i Tokyo til å svaie.

Episenteret for skjelvet ligger i fylket Fukushima, der et atomkraftverk har fått store problemer som følge av det forrige skjelvet.

- Det ristet kjempemye. Ikke slik at bøkene ramlet ned, og ikke som under det store jordskjelvet 11. mars, men det var skikkelig, sier Nagame Hayami, presse- og informasjonsassistent ved den svenske ambassaden i Tokyo, til TT.

VGTV: Se jordskjelvet fra japansk TV

Jordskjelvet rammet nøyaktig én måned etter det forrige store skjelvet, som tok livet av minst 13.000 mennesker.

Episenteret skal ifølge CNN være 164 kilometer nordøst for Tokyo. En tsunami var varslet i Ibaraki-fylket, men ved 11.15-tiden mandag valgte japanske myndigheter å avblåse varselet.

Ba folk evakuere

Ifølge BBC var det ventet at tsunamien skal være rundt én meter høy.

Ved 10.45-tiden norsk tid ble det meldt at de første bølgene hadde nådd fastlandet, og langs kysten av det nordøstlige Japan ble folk bedt om å evakuere opp i høyereliggende områder.

- Ikke opphold dere ved kysten, kom dere i sikkerhet, lød oppfordringen fra japansk tv.

Les videre under bildet...

EPISENTERET: Et nytt jordskjelv rystet Japan på månedsdagen etter det største skjelvet i landets historie. Episenteret skal ifølge CNN være 164 kilometer nordøst for Tokyo. Foto: NHK/APTN
EPISENTERET: Et nytt jordskjelv rystet Japan på månedsdagen etter det største skjelvet i landets historie. Episenteret skal ifølge CNN være 164 kilometer nordøst for Tokyo. Foto: NHK/APTN

Evakuerte Fukushima-arbeiderne

Arbeiderne ved Fukushima ble også evakuert, ifølge BBC.

Det er foreløpig ikke meldt om tekniske problemer ved noen av atomkraftverkene etter jordskjelvet, men injeksjonen av vann i i de overopphetede reaktorene er midlertidig stanset, ifølge den japanske tv-kanalen NHK.

LES OGSÅ: Utvider evakueringssonen rundt Fukushima

Ekstern strømforsyning til flere av reaktorene har blitt kuttet. Ifølge TEPCO vil injeksjonen av vann derfor skje ved hjelp av brannslanger til strømforsyningen er gjenopprettet.

Kraftige etterskjelv

Tsunamivarselet kom samme dag som det japanske folk markerte at det er en måned siden det første, kraftige jordskjelvet rammet landets nordøstlige kyst.

Siden har det vært flere kraftige jordskjelv i landet. Torsdag i forrige uke kom det kraftigste etterskjelvet hittil, som hadde en styrke på 7,1.

Det ble også da sendt ut et tsunamivarsel, men dette ble senere avblåst. To mennesker mistet livet i skjelvet.

Klokka 14.46 lokal tid ble japanere over hele landet stående i taushet for å minnes de tusenvis av mennesker som mistet livet i katastrofen.

15.000 personer er fortsatt savnet etter jordskjelvet og tsunamien som rystet landet den 11. mars.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks