Hovedinnhold

Utseendet som skremmer sjefen

TATOVERING: Mike Tyson har en type tatovering som er lite populær blant sjfer flest, i følge den nye undersøkelsen. FOTO: AP
TATOVERING: Mike Tyson har en type tatovering som er lite populær blant sjfer flest, i følge den nye undersøkelsen. FOTO: AP
(VG Nett) Ny dansk undersøkelse forteller deg hvordan du ikke bør se ut dersom du vil kapre gulljobben.

Denne saken handler om:

Synlige tatoveringer, piercinger i ansiktet og sterk over- eller undervekt er alle faktorer som kan hindre deg i å nå forbi jobbintervjuet, i følge en undersøkelse utført av Wiinblad & Partners Research.

På oppdrag fra det danske magasinet Arbejdsmiljø har selskapet snakket med nesten 2500 arbeidere for å finne hvilke ytre faktorer som er viktige i arbeidslivet.

I undersøkelsen kommer det frem at stort sett alle med personalansvar bryr seg om jobbsøkernes utseende, og at drøyt halvparten av sjefen tar med kroppsvekt i vurderingen når de skal ansette nye arbeidere.

I tillegg viser det seg at over én av fem har avvist en søker på grunn av utseendet, til tross for at vedkommende har vært faglig og sosialt kvalifisert.

Er det for mye utseendefokus i arbeidslivet?Diskutér her!

Motivasjon viktig

Karrierecoach Mette Manus i Manus Motivation Group er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Det er godt dokumentert at utseende har mye å si. For eksempel er det en kjent sak innenfor psykologien at de såkalt pene når lenger, sier hun til VG Nett, og fortsetter:

- Så kan man jo diskutere hva det vil si å være pen. Jeg mener at motivasjon og sympati skinner igjennom, og at slike faktorer derfor er like viktig.

Manus trekker også frem viktigheten av å sette seg inn i kulturen til den bransjen man søker jobb i, før man dukker opp på intervju.

- For å øke sjansene for å få jobb bør man speile intervjueren sin, det vil si at man gjør seg mest mulig lik han eller hun. Derfor er det sjeldent lurt med mange synlige tatoveringer og piercinger, sier hun.

Hvorfor det?

- Fordi folk i slike stillinger sjeldent har fremtredende tatoveringer og piercinger. Med mindre man søker jobb i et tatoveringsstudio da, svarer hun.

Les også:Måtte bruke norsk navn for å komme på jobbintervju

I følge undersøkelsen har flest sjefer avvist søkere på grunnlag av snylige piercinger. Én av tre har har nemlig fravalgt en kandidat på grunn av dette.

Til sammenlikning har en drøy firedel gjort det på grunnlag av tatoveringer, og omtrent like mange har i følge den danske spørreundesøkelsen avvist en eller flere søkere på grunn av tøystil.

Derimot er det ingen sjefer som fraviser folk på grunn av arr og skjemmende fødselsmerker, eller hvis man på annet vis har et avvikende ytre, som man ikke selv kan noe for, skriver Arbejdsmiljø på sine nettsider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks