Hovedinnhold

Norsk våpeneksport: UNICEF hardt ut mot salg til krigførende parter i Jemen

<p>MISTET FAREN: En jente fotografert etter at faren skal ha blitt drept i et luftangrep utført av koalisjonen som kriger i Jemen. Bildet er tatt i hovedstaden Sanaa i 2015.</p>

MISTET FAREN: En jente fotografert etter at faren skal ha blitt drept i et luftangrep utført av koalisjonen som kriger i Jemen. Bildet er tatt i hovedstaden Sanaa i 2015.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters
Norges våpensalg til landene som kriger i Jemen har økt kraftig: Ledere i land som selger våpen til de krigførende partene i Jemen, bør se seg i speilet og spørre seg selv hvorfor, mener UNICEF.

Denne saken handler om:

– Jemen er det verste sted på jord, slår Geert Cappelaere fast, i et intervju med NTB.

Den saudiledede krigen mot Houthi-opprørerne i Jemen er nå inne i sitt tredje år og har kostet tusenvis av sivile livet. Sykehus og skoler er bombet i grus, det samme er vann- og elektrisitetsforsyningen.

– Vi hører ikke så mye om dette, men i Jemen dør det nå et barn hvert tiende minutt av sykdom som lett kunne ha vært behandlet, sier Cappelaere, som er UNICEFs regionsjef for Midtøsten og Nord-Afrika.

VG har denne høsten skrevet en rekke saker om norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen, spesielt til De forente arabiske emirater.

Les to av sakene her:

Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

Etter at Jemen-krigen startet ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet

På tirsdag skrev VG også at i oktober solgte Norge varer til Emiratene i kategorien «bomber, granater, torpedoer, miner, raketter og lignende krigsmateriell, samt deler dertil» for 23 millioner kroner. 

Emiratene er beskyldt for grove krigsforbrytelser i Jemen.

<p>KRITISK: UNICEFs regionsjef for Midt-Østen, Geert Cappelaere under et besøk i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix</p>

KRITISK: UNICEFs regionsjef for Midt-Østen, Geert Cappelaere under et besøk i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

Spør hvorfor

På spørsmål om hva Capperlaere mener om land som eksporterer krigsmateriell til landene som kriger i Jemen, svarer UNICEFs regionsjef:

– Jeg tror du vet svaret på det spørsmålet. Om man ser hvilke konsekvenser krig har på barn, bør enhver som er direkte eller indirekte involvert se seg i speilet og spørre seg selv om hvorfor de gjør det, sier han til NTB.

– På vegne av UNICEF kan jeg bare fortelle verden hva dette innebærer for barna på bakken i Jemen, legger Cappelaere til.

SV: Uholdbart

Denne høsten har SV i Stortinget kommet med et forslag til behandling om full stans av all eksport av våpen og krigsutstyr til alle land som deltar i krigføringen i Jemen.
Etter VGs sak om økt våpeneksport tirsdag, har partileder Audun Lysbakken dette å si:

– Norge kan ikke og skal ikke eksportere våpen eller krigsutstyr til land som fører krig og bryter folkeretten. Det er helt uholdbart at eksporten øker midt i en krigssituasjon og en humanitær katastrofe, sier han til VG.

– Jemen er i en akutt humanitær katastrofe, og krigen gjør det verre. Bare i 2016 ble 683 barn drept av de krigførende parter i Jemen. Vi kan ikke risikere at Norge bidrar til å forlenge denne krigen noe lenger.

Tidligere i år tok en rekke partier på Stortinget til orde for å stoppe eksporten i uttalelser gitt til VG. 

<p>FAMILIEN DREPT: En mann bærer jenta Buthaina Muhammad Mansour ut av ruinene av sitt eget hjem, etter en bombing i Sanaa i august. Angrepet drepte åtte av hennes familiemedlemmer.</p>

FAMILIEN DREPT: En mann bærer jenta Buthaina Muhammad Mansour ut av ruinene av sitt eget hjem, etter en bombing i Sanaa i august. Angrepet drepte åtte av hennes familiemedlemmer.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

UD: Ikke lisens om risikoen er uakseptabel

SV er kritiske til regjeringen i denne saken:

– Frp liker å snakke høyt imot undertrykkelse fra islamister. Men på deres vakt driver Norge med storeksport av forsvarsmateriell til islamistiske diktaturer i krig, og det har så langt vært helt greit for dem.

I september sa Fremskritspartiets Harald Tom Nesvik at Frp støtter regjeringens beslutning:

– Vi stiller oss bak vurderingene UD har gjort i denne saken. Det er de som vurderer om salget er innenfor de retningslinjer som finnes i denne typen saker, sier han

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, sa til VG tirsdag at Norge har et «strengt og omfattende regelverk» og at det innhentes blant annet såkalt myndighetsbekreftet sluttbrukerdokumentasjon, samt vurderinger fra andre kilder.

– Departementet gir ikke lisens dersom det anses å være en uakseptabel risiko for bruk i strid med den internasjonale humanitærretten, nasjonale sikkerhetsformål eller dersom eksport på annen måte er uforenlig med våre internasjonale forpliktelser, sa Andersen.

(VG/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks