Hovedinnhold

- Fikk ikke norsk hjelp til å komme seg vekk fra terrorliste

ARRESTERT: Den norske statsborgeren (50) sitter nå arrestert i Jemens hovedstad Sana'a. Her leker han med et av sine fire barn som er bosatt i Norge. Foto: Privat
ARRESTERT: Den norske statsborgeren (50) sitter nå arrestert i Jemens hovedstad Sana'a. Her leker han med et av sine fire barn som er bosatt i Norge. Foto: Privat
(VG Nett) Etter å ha stått på FNs terrorliste i åtte år, tok 50-åringen som nå er arrestert i Jemen, kontakt med norske myndigheter for bistand til å få fjerne navnet. Den hjelpen fikk han aldri.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om Al-Barakat

  • Ble etablert i Somalia i 1986 som en gruppe selskaper som er involvert i valutavekslingssystemet hawala.
  • I forbindelse med Bush-administrasjonens antiterrorprogram i kjølvannet av 11. september ble det satt søkelys på Al-Barakat. USA mente at nettverket hadde sendt penger til al-Qaida i en påstått finansiering av terroristaktiviteter.
  • Kommisjonen som stod for etterforskningen har i ettertid vedgått at pengene som ble brukt til å kjøre flyene inn i Twin Towers ikke kom fra hawala-systemet, men gjennom en bankoverføring til en bank i Florida.
  • Til tross for dette står fortsatt en rekke medarbeidere i Al-Barakat fortsatt på FNs liste over mistenkte terrorister.
  • I 2001 var opererte nettverket i 40 land og var Somalias største aktør på det private arbeidsmarkedet. I tillegg til valutaveksling tilbyr nettverket også telekommunikasjonstjenester.

    Kilde: Wikipedia

Den 50 år gamle norsk-somalieren havnet på FNs «Specially Designated Global Terrorists»-liste i 2001. Bakgrunnen for dette var at amerikanske myndigheter mente al-Barakat, en gruppe selskaper basert i Somalia, hadde sendt penger til al-Qaida.

All etterforskning i ettertid har imidlertid ikke kunnet avdekke en slik kobling.

Har du opplysninger om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her

Al-Barakat var et moderne hawala-nettverk, som sørget for å sende penger til Somalia etter at bankvesenet i landet kollapset på 90-tallet.

LES OGSÅ:Eks-kona: - Barna er bekymret for faren sin

Telegründer

I fjor kontaktet 50-åringen advokat Ann Helen Aarø. Han ba den erfarne advokaten om hjelp til å bli fjernet terrorlisten.

- Min klient var en av gründerne i et selskap som het Barakat Telecommunications. Han havnet på denne listen kun fordi USA mente alle selskap rundt al-Barakat kunne knyttes til terror. Vi bestrider at han havnet på denne listen, og at det skjedde uten at han kunne ta til motmæle, sier Aarø til VG Nett.

Det er amerikanske myndigheter som satte 50-åringen på terrorlisten, og det er da kun dem som kan fjerne ham igjen.

- Dette er ikke umulig, men det er en møysommelig prosess. Siden min klient er en norsk borger, henvendte vi oss for å få fri rettshjelp til dette. Det ble avslått, både av Fylkesmannen og sivilrettsforvaltningen, sier Aarø.

BAKGRUNN:Al-Qaida-mistenkt nordmann fengslet i Jemen

Dyr affære

Hun anslo i søknaden at salæret ville være i overkant av 100.000 kroner for den møysommelige jobben.

- Min klient har ikke økonomi til å ta disse kostnadene selv. Dersom han nå er pågrepet på grunn av at han står på denne listen, er det svært trist at han ikke fikk hjelp til å komme seg av den. Og det er i alle fall sikkert at det vil koste staten mer enn 100.000 kroner å hjelpe ham i Jemen, sier advokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPER: 50-åringens bror Abdihakim (t.v) får hjelp fra Mohammed Elmi fra Fred og Forsoning, og Ahmed Wais fra Oslo Bystyre. Sammen jobber de nå for å få svar på hva som har hendt med mannen. Foto: Marianne Vikås
KJEMPER: 50-åringens bror Abdihakim (t.v) får hjelp fra Mohammed Elmi fra Fred og Forsoning, og Ahmed Wais fra Oslo Bystyre. Sammen jobber de nå for å få svar på hva som har hendt med mannen. Foto: Marianne Vikås


Statens sivilrettsforvaltning avslo endelig søknaden om fri rettshjelp i fjor. De vil ikke kommentere enkeltsaker.

- Det følger av justisdepartementets rundskriv at det skal føres en restriktiv praksis i disse sakene, og at det må foretas en konkret vurdering i hver sak. Utover dette kan jeg ikke kommentere enkeltsaker, sier førstekonsulent Ida Mathiesen i Statens sivilrettsforvaltning til VG Nett.

LES OGSÅ:Frykter at Jemen skal bryte sammen som stat

Svensker fjernet

I flere år sto tre svensk-somaliere tilknyttet al-Barakat oppført på den samme listen som nordmannen. Svenske myndigheter valgte å gå inn i forhandlinger med USA, som til slutt førte til at de ble strøket fra sanksjonslisten. 50-åringens bror, Abdihakim, reagerer på at det samme initiativet er tatt i Norge.

- Min bror ville at Norge skulle hjelpe ham med å få navnet fjernet, men det gjorde de ikke. Likevel klarte de dette i Sverige, sier han da VG Nett møter ham i Oslo sentrum dagen etter at nyheten sprakk i mediene.

Han har fått bistand fra Mohammed Elmi fra G-10 Gruppen For Fred Og Forsoning og Ahmed Wais fra Oslo bystyre. De jobber nå med å skaffe advokathjelp, oppretter kontakt med jemenittiske myndigheter og norsk utenriksmyndighter.

- Vi kjenner denne mannen. Han har ikke gjort noe galt, sier Elmi.

LES OGSÅ:Familien til terrormistenkt ønsker norsk bistand

UD involvert

Ahmed Wais krever at Utenriksdepartementet (UD) setter i gang de kreftene de har for å få saken løst.

- Han er norsk statsborger og har like mye rett til hjelp som meg og deg, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD sier at de vil bistå vedkommende på vanlig måte, gjennom Norges generalkonsul i Sana'a. De kan blant annet bistå med å skaffe mannen en lokal advokat. Hun understreker at norske myndigheter foreløpig ikke vet om oppføringen på FNs terrorliste er bakgrunnen for pågripelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks