Hovedinnhold

Eks-kona til terrormistenkt: - Barna er bekymret for faren sin

ARRESTERT: Den norske statsborgeren (50) sitter nå arrestert i Jemens hovedstad Sana'a. Her leker han med et av sine fire barn som er bosatt i Norge. Foto: Privat
ARRESTERT: Den norske statsborgeren (50) sitter nå arrestert i Jemens hovedstad Sana'a. Her leker han med et av sine fire barn som er bosatt i Norge. Foto: Privat
(VG Nett) De fire mindreårige barna til den terrormistenkte mannen (50) lever nå i uvisse over hva som skjer med faren. Broren frykter han utsettes for tortur i Jemen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om Jemen

  • Republikk på Den arabiske halvøy
  • Befolkning: Rundt 24 millioner, hvorav 2 millioner bor i hovedstaden Sana.
  • Språk: Arabisk
  • Religion: islam – flertallet er sunnier, men zaidiene, en sekt av sjiaislam, utgjør flertallet i nordvest.
  • Landet var før 1990 delt i to stater – Jemen, eller Nord-Jemen, som ble selvstendig fra Det osmanske rike i 1918, og Sør-Jemen, som ble styrt av britene fram til 1967. Et forsøk fra Sør-Jemen på å bryte ut av unionen, ble slått ned i 1994.
  • Siden 2004 har det pågått et zaidi-opprør i nord, i tillegg er separatister aktive i sør. I tillegg har gruppen al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) skaffet Jemen uønsket oppmerksomhet ved å angripe mål også utenfor landets grenser.
  • Ali Abdullah Saleh har vært landets president siden sammenslåingen og ble senest gjenvalgt for en sjuårsperiode i 2006.
  • Landet har et flerpartisystem, men valget som skulle vært holdt i april 2009, ble utsatt i to år etter en avtale mellom regjeringen og opposisjonen.

50-åringen som ble pågrepet på flyplassen i hovedstaden Sana'a står oppført på FNs sikkerhetsråds terrorliste, men det er foreløpig uklart om dette er årsaken til at han ble arrestert.

Har du opplysninger om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her

I Oslo sitter 50-åringens fire barn i alderen 12 til 17 år nå sjokkert tilbake.

- De er bekymret for faren sin og lurer på hvorfor han er pågrepet, sier eks-kona til VG Nett.

Til tross for at 50-åringen flyttet fra Norge for 13 år siden, har han hatt god kontakt med sine fire barn som ble igjen sammen med moren.

- Barna har ofte reist og besøkt ham, sist gang i fjor sommer, sier barnas mor.

BAKGRUNN:Al-Qaida-mistenkt nordmann fengslet i Jemen

Forretningsmann

Det var 50-åringens kone som varslet familien i Norge dagen etter pågripelsen. Hun er halvt somalisk og halvt jemenittisk, og flyttet til Jemen i 2007. Her bor hun sammen med de tre barna hun har med ektemannen, den yngste av dem er bare to og en halv måned. Selv har 50-åringen aldri meldt flytting til Jemen, og er fortsatt formelt bosatt i Somalia.

Eks-kona forteller at han for en tid tilbake flyktet til Djibouti og Somaliland.

50-åringens bror Abdihakim forteller at det var i forbindelse med forretninger at han var på reise i Jemen. Han skal angivelig drive med eksport og import av blant annet ris.

- Broren min er forretningsmann, og han reiste en helt vanlig reise fra Dubai da han ble pågrepet den 31. januar. Vi ble svært sjokkerte over nyheten.

- Vi vet ingenting om hva som skjer og er livredde for ham. Vi frykter at han blir torturert der han er, sier han til VG Nett.

VG Nett har valgt å ikke bruke brorens etternavn av hensyn til familien. Ifølge broren har den terrormistenkte kun vært i Jemen ved tre anledninger tidligere.

LES OGSÅ:Frykter at Jemen skal bryte sammen som stat

Barakat-gruppen

BEKYMRET: 50-åringens bror Abdihakim frykter for hva som kan skje med broren i arresten i Sana'a. Foto: Marianne Vikås
BEKYMRET: 50-åringens bror Abdihakim frykter for hva som kan skje med broren i arresten i Sana'a. Foto: Marianne Vikås

Det er den pågrepne 50-åringens tidligere forretningsvirksomhet som er årsaken til at han 9. november 2001 havnet på FNs terrorliste, som en del av den somaliske Barakat-grupperingen. Han var på den tiden sjef for telekommunikasjonsdelen av Barakaat.

Bush-administrasjonen hevdet hardnakket at gruppen var forbundet med al-Qaida, men i ettertid har en rekke etterforskninger aldri funnet linker til terroristaktiviteter.

Eks-kona sier at pågripelsen kom som en stor overraskelse.

- Han er ingen terrorist. Han jobbet for lenge siden for Baarakat, men de har ikke noe med terrorisme å gjøre, sier hun.

Også broren reagerte med sjokk.

- Jeg hadde aldri trodd at noen kunne mistenke han som terrorist.

Familien ber nå om bistand fra norske myndigheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPER: 50-åringens bror Abdihakim (t.v) får hjelp fra Mohammed Elmi fra Fred og Forsoning, og Ahmed Wais fra Oslo Bystyre. Sammen jobber de nå for å få svar på hva som har hendt med mannen. Foto: Marianne Vikås
KJEMPER: 50-åringens bror Abdihakim (t.v) får hjelp fra Mohammed Elmi fra Fred og Forsoning, og Ahmed Wais fra Oslo Bystyre. Sammen jobber de nå for å få svar på hva som har hendt med mannen. Foto: Marianne Vikås


Undersøkes av UD

UD sier at de lørdag fikk bekreftet fra jemenittiske myndigheter at en person med norsk pass hadde blitt anholdt på flyplassen i Sana'a.

- Vi vil bistå vedkommende på vanlig måte, gjennom vår generalkonsul. Blant annet kan vi hjelpe til med å skaffe en lokal advokat, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD.

Hun understreker at norske myndigheter ikke vet om oppføringen på FNs terrorliste er bakgrunnen for pågripelsen.

- Vi har kun fått beskjed om at en nordmann er anholdt, vi jobber med å skaffe oss mer informasjonen om bakgrunnen, sier Kopstad.

50-åringen flyttet fra Norge i 1997 og har ifølge broren ikke vært tilbake siden. Likevel har kontakten mellom brødrene vært tett.

- Jeg møtte han sist i Somalia for fire måneder siden. Da hadde han det bra, sier Abdihakim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks