Hovedinnhold

- Jeg ville bare klemme paven

Psykisk syk kvinne forsøkte å angripe pave Benedikt XVI også i fjor

(VG Nett) Kvinnen som angrep pave Benedikt XVI (82) under den tradisjonelle midnattsmessen i Vatikanet, hoppet også i fjor over sperringene for å ramme den katolske lederen.

Midnattsmessen på julaften ble dramatisk, da en psykisk syk kvinne hoppet over sperringene inne i Peterskirken og kastet seg over paven. Sikkerhetsvaktene rakk ikke å ta tak i den forstyrrede kvinnen før hun rev med seg pave Benedikt XVI ned i bakken.

Nå viser det seg at den samme kvinnen også i fjor forsøkte å angripe paven, men den gang ble hun stoppet av snarrådige sikkerhetsvakter, skriver nyhetsbyrået AFP.

VGTV:Se amatørvideo av angrepet

Etter angrepet hevdet kvinnen i avhør at hun bare ville klemme paven.

LES OGSÅ:Paven overfalt under midnattsmesse

- Brakk benet

SKADET: Den franske kardinalen Roger Etchegaray brakk benet under tumultene som oppsto da paven ble angrepet. Foto: AFP
SKADET: Den franske kardinalen Roger Etchegaray brakk benet under tumultene som oppsto da paven ble angrepet. Foto: AFP

Federico Lombardi, talsmann for Vatikanet, sier at kvinnen helt tydelig var ute av balanse.

- Den franske kardinalen Roger Etchegaray brakk et ben under hendelsen, til tross for at han var flere meter unna paven, sier han til AFP.

Den 87 år gamle kardinalen, som lenge har slitt med dårlig helse, ble sendt til sykehuset med ambulanse for behandling etter angrepet.

Paven derimot kom seg på bena igjen til stor applaus fra et sjokkert publikum, og kunne fortsette prosesjonen opp midtgangen.

- Det var et angrep, men det var ikke farlig på grunn av at kvinnen ikke var bevæpnet, sier Lombardi.

Drepte nesten pavens forgjenger

82-åringen fortsatte messen etter planen og virket upåvirket av voldsangrepet under talen. Han nevnte heller ikke det som hadde skjedd med et ord.

I sin preken foran over 10.000 mennesker i Peterskirken ba paven verden om å «våkne opp» fra egoisme og ubetydelige ting, og heller vie mer av sin tid til Gud, melder NTB.

Sikkerheten rundt paven har blitt betydelig skjerpen etter at tyrkiske Mehmet Ali Agca i 1981 skjøt, og nær drepte, pave Benedikts forgjenger Johannes Paul II.

Midnattsmessen på julaften er et av få arrangementer der turister og pilegrimer kan oppleve paven på nært hold. Ved inngangen blir alle tilhørerne sjekket med metaldetektor, men sikkerhetsvaktene luket ikke kvinnen til tross for at hun også forsøkte å angripe det katolske overhodet i fjor.

Se fjorårets angrep på videoklippet under.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks