Hovedinnhold

Kina sender fartøy mot omstridt øygruppe

** Er unige om øygruppe i Øst-Kinahavet
** Må stanse fabrikker på grunn av uroen

PÅ VEI MOT ØYGRUPPE: Kina har sendt ut overvåkningsskip mot de omstridte Diaoyu-øyene. FOTO: AP
PÅ VEI MOT ØYGRUPPE: Kina har sendt ut overvåkningsskip mot de omstridte Diaoyu-øyene. FOTO: AP
Mens de antijapanske demonstrasjonene raser i Kina, sender Beijing overvåkingsfartøy mot øygruppen som er årsaken til konflikten.

Denne saken handler om:

Fakta om øystriden

  • Striden gjelder en omstridt øygruppe, som Japan kaller Senkaku og Kina Diaoyu. De små øyene nordøst for Taiwan er under japansk kontroll, men både Kina og Taiwan gjør krav på dem.
  • Kina og Taiwan hevder øyene er en del av områdene Kina avsto til Japan etter den japanskkinesiske krigen i 1895, og derfor skulle vært tilbakeført til Kina som en del av fredsslutningen etter 2. verdenskrig.
  • Japanske myndigheter kjøpte forrige uke tre av øyene fra en familie som har eid dem siden 1970-tallet.
  • De åtte øyene er ubebodde.
  • Det aktuelle havområdet er rikt på fisk, men det antas at det også inneholder store energireserver
  • Kina truer nå Japan med handelsboikott
  • Forholdet mellom Japan og Kina er fortsatt anstrengt som følge av den japanske okkupasjonen og krigføringen mot Kina på 1930- og 40-tallet.

To aktivister tok seg tirsdag i land på en av øyene som har ført til store demonstrasjoner i Kina. Aktivistene forlot den etter kort tid. Det er fjerde gang i år at japanere går i land på de omstridte øyene i Øst-Kinahavet, som på japansk heter Senkaku og på kinesisk Diaoyu.

Svar fra Kina

- Den ulovlige landgangen til de høyrevridde japanerne på kinesisk territorium er en sterk provokasjon, sier talsmann Hong Lei i det kinesiske utenriksdepartementet.

Kina svarte med å sende ti overvåkingsfartøy til farvann i nærheten av øygruppen. Fartøyene skal ifølge den japanske kystvakten ikke ha seilt inn over den japanske sjøgrensen, men oppholdt seg i det som i havretten kalles «tilgrensende soner».
Senere skal en fiskepatruljebåt også ha kommet inn i samme farvann.

Vil forhandle

General og forsvarsminister Liang Guanglie gikk hardt ut under en felles pressekonferanse med sin amerikanske kollega Leon Panetta tirsdag.

Liang gjorde det klart at Kina forbeholder seg retten til «ytterligere handlinger» i øystriden, uten å spesifisere hva handlingene skulle innebære. Han skyldte på Japan for den opphetede stemningen og viste til Tokyos omstridte kjøp av øyene fra en privat eier i forrige uke.

- Men vi håper naturligvis det er mulig å forhandle fram en fredelig løsning på dette problemet, la Liang til.
USAs forsvarsminister Leon Panetta ba partene om å beherske seg.
Store demonstrasjoner
Demonstrasjonene faller på det som er dagen for den såkalte Mukden-aksjonen, der japanske soldater sprengte en jernbanelinje i Mandsjuria 18. september 1931.

Aksjonen ble brukt som et påskudd av japanerne for å invadere hele den nordøstlige delen av Kina.

Mer enn tusen demonstranter er samlet foran den japanske ambassaden i Beijing tirsdag, og det skal ha blitt kastet egg og plastflasker mot bygningen.

Bevæpnet politi er utplassert flere steder, og enkelte demonstranter skal ha havnet i basketak med politiet.

Mao-plakater

I Shanghai blokkerer opprørspoliti veien fram til det japanske konsulatet, der mange hundre demonstranter er samlet. Flere av dem holdt fram bannere med bilder av det kommunistiske Kinas grunnlegger og mangeårige leder, Mao Zedong.

- Jeg forguder Mao. Hadde vi fortsatt hatt ham, ville han gått til krig mot Japan med en gang, sier 34-åringen Pu Lingkuang.

I den sørlige byen Shenzen er flere tusen demonstranter samlet foran lokalmyndighetenes kontorer.

Japan stenger bilfabrikker

Alle de tre største japanske bilfabrikkene har stanset deler av sin produksjon i Kina på grunn av uroen de siste dagene.

Honda har stengt alle sine fem fabrikker i to dager, mens Nissan midlertidig stenger to av sine tre fabrikker, og Toyota trapper ned produksjonen.

Honda sier de kan produsere biler, men at de er bekymret for leveringen til forhandlerne.

Kina og Japan har nære kommersielle forbindelser og utstrakt handel for til sammen nesten 350 milliarder dollar i året.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks