Hovedinnhold

Italias utenriksminister trekker seg i protest

Italias utenriksminister sier han trekker seg i protest mot at to italienske soldater er utlevert til India, der de er tiltalt for drap.

Denne saken handler om:

UTENRIKSMINISTER: Giulio Terzi di Sant'Agata. Foto: AP
UTENRIKSMINISTER: Giulio Terzi di Sant'Agata. Foto: AP


Giulio Terzi di Sant'Agata sa tirsdag at han var dypt uenig i regjeringens beslutning om å utlevere de to soldatene.

- Jeg kan ikke være en del av denne regjeringen, sa han.

Soldatene er tiltalt for å ha drept to indiske fiskere som de antok var pirater, utenfor den indiske havnebyen Kochi i fjor.

Likevel fikk italienerne lov til å reise tilbake til hjemlandet for å stemme i valget i februar. I etterkant av valget erklærte regjeringen i Roma at den ville bryte betingelsene for løslatelsen og at soldatene ikke ville reise tilbake til India.

Italia hevdet at soldatene burde bli stilt for retten i Italia fordi skytingen skjedde i internasjonalt farvann og fra et italiensk skip. India på sin side hevdet drapene fant sted i indisk farvann.

Saken utløste en diplomatisk strid mellom de to landene, og Italias ambassadør i New Delhi ble i forrige uke fratatt sin diplomatiske immunitet.

Forrige uke snudde den italienske regjeringen og vedtok at de to soldatene likevel kunne utleveres, mot forsikringer om at de ikke ville få dødsstraff. De ble satt på fly til India sist fredag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks