Hovedinnhold

Har 600 sider med bevis mot Berlusconi

VAR BERLUSCONI BORTPÅ HENNE? Og hvordan? Det er spørsmål etterforskerne skal finne ut. Berlusconi etterforskes for å ha hatt sex med Karima El Mahroug før hun var 18 år. Foto: AFP
VAR BERLUSCONI BORTPÅ HENNE? Og hvordan? Det er spørsmål etterforskerne skal finne ut. Berlusconi etterforskes for å ha hatt sex med Karima El Mahroug før hun var 18 år. Foto: AFP
Statsministeren i Italia granskes for å ha kjøpt sex av mindreårige og misbrukt sin posisjon for å forsøke å skjule det.

Denne saken handler om:

Påtalemyndigheten skal ha forberedt over 600 sider med bevismateriale mot den 74 år gamle italienske regjeringssjefen.

I midten av januar fikk Berlusconi beskjed om at han etterforskes for to mulige lovbrudd, kjøp av sex fra en ikke-myndig prostituert og misbruk av sin posisjon for å forsøke å skjule det.

Bakgrunn: Berlusconi etterforskes i prostitusjonssak

SKAMMER SEG? Silvio Berlusconi etterforkes for tvilsomme handlinger med unge jenter. Foto: AFP
SKAMMER SEG? Silvio Berlusconi etterforkes for tvilsomme handlinger med unge jenter. Foto: AFP

- Hittil største trussel

Forhørsdommere i Milano har sendt hundrevis av sider med dokumenter til nasjonalforsamlingen i Roma, som denne uken skal avgjøre om påtalemyndigheten skal få ransake Berlusconis kontorer i Milano.

Ifølge Berlusconi-kritiske The Economist utgjør etterforskningen som nå pågår av Berlusconi, den hittil største trusselen mot statsministeren og hans tre år gamle regjering.

Men som ukemagasinet påpeker, rammer ikke saker som feller politikere i mange andre land like hardt i Italia, og i hvert fall ikke i tilfellet Berlusconi. Det politiske utfallet av granskningen av ham er derfor høyst usikkert.

Les også: Paven bekymret for Berlusconis sexliv

Avviser beskyldningene

Både Berlusconi og den nå 18 år gamle nattklubbdanseren som står sentralt i saken, nekter for at de har hatt sex. Og statsministeren mener han er offer for en politisk motivert kampanje.

Berlusconi fikk med nød og neppe støtte i et tillitsvotum i desember. Men de som tror på et snarlig valg som følge av etterforskningen av statsministeren, tar feil, ifølge leder av tenketanken Italia Futura, Andrea Romano.

- Ingen er egentlig interessert i et nyvalg nå, sier Romano til Financial Times.

Den italienske journalisten Jacopo Barrigazzi er enig i at det er svært usikkert om det blir valg med det første.

Samme oppslutning

- Etterforskningen har svekket ham politisk. Men samtidig viser meningsmålingene at han har den samme oppslutningen, noe som er ganske utrolig med tanke på disse beskyldningene. I mange andre land ville statsministeren i en slik situasjon ha gått av, sier Barrigazzi til NTB.

En årsak til oppslutningen er at det ikke finnes noe klart alternativ til statsministeren.

- Det er helt uklart hva som vil skje ved et eventuelt valg, sier Barrigazzi, som peker på finansminister Giulio Trimonti som en mulig etterfølger til Berlusconi.

- Men han er lojal og kommer ikke til å utfordre ham før han eventuelt skulle gi seg.

En hånd til opposisjonen

En hardt presset Berlusconi strakte denne uken overraskende ut en hånd til det største opposisjonspartiet da han ba Det demokratiske partiet (PD) om et samarbeid om en ny økonomisk tiltakspakke. Men opposisjonen avviste raskt tilnærmelsen.

- Berlusconi er ikke god propaganda lenger. Det eneste smarte han kan gjøre, er å gå av, sier Stefano Fassina i PD.

Statsministeren er blitt kraftig kritisert av næringslivsledere den siste tiden for ikke å gjøre mer for å få fart på økonomien, slik at landets gigantiske budsjettunderskudd kan reduseres.

«Paralyserer» landet

President i næringslivsorganisasjonen Confindustria, Emma Marcegaglia, beskylder Berlusconi for å paralysere hele landet med sine sexskandaler, melder nyhetsbyrået DPA.

Mandag sa statsministeren at han i løpet av neste måned vil legge fram en plan som skal tredoble veksten i løpet av de neste fem årene. Regjeringens vekstanslag for 2011 er på 1,3 prosent.

I tillegg til presset de nye sexanklagene legger på statsministeren, har en domstol i Milano fastsatt 28. februar som gjenopptakelsesdato for rettssaken der Berlusconi anklages for skattesnusk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks