Hovedinnhold

Grov mishandling av eldre på sykehjem i Italia

(VG Nett) Sju personer er arrestert av italiensk politi for å ha slått, dyttet og lugget hjelpeløse hjelpetrengende og eldre på et sykehjem i Italia.

Denne saken handler om:

Syv personer er arrestert av politiet etter at de satte i gang etterforskning på bakgrunn av flere bekymringsmeldinger fra pårørende og ansatte ved et sykehjem i San Remo i Italia, melder italienske San Remo News.

Senere har saken blitt omtalt i flere store italienske aviser.

Blant de arresterte er helsearbeidere, sykepleiere og en av lederne på sykehjemmet, Rosalba Nasi. Hun er også kona til den italienske politikeren Gabriel Boscetto.

Nasi er beskyldt for å ha forsømt den alvorlige situasjonen til tross for at hun visste om de voldelige handlingene.

9000 timer videomateriale

Til tross for at politiet startet etterforskningen og satte opp overvåkningsutstyr allerede i september, har de først nå tatt affære overfor pleierne. Ifølge La Stampa skal politiet sitte på 9000 timer med videomateriale.

Ved hjelp av skjulte mikrokameraer er det blitt avdekket en sjokkerende behandling av de hjelpetrengende og eldre på sykehjemmet, med både fysisk mishandling og dårlige hygieniske forhold.

- Det er et smertefullt syn. At dette kunne skje, etter at pårørende har gitt sykehjemmet sin fulle tillit, er en skam, sier statsadvokat Roberto Cavallone til San Remo News.

Behandles som «filledukker»

På filmklippet som italiensk politi har frigitt ser man pasientene sitte tilsynelatende helt i ro uten å utgjøre noen trussel mot pleierne. Men det stopper ikke de ansatte fra å slå, dytte, rive og slite i dem som filledukker.

20 sekunder ut i videoen kan man se en pasient som sitter helt i ro i rullestolen sin. En pleier kommer så bortover gangen og kjører albuen mot hodet til pasienten, tilsynelatende helt uprovosert.

Ved flere anledninger blir også forsvarsløse eldre pasienter løftet ut av sengene sine, for deretter å regelrett bli kastet opp i rullestolen sin. Pasientene ser også ut til å bli bundet fast til rullestolene sine.

Pleierne bruker også lugging og kraftig dytting som virkemiddel for å få pasientene til legge seg ned i sengen. Ved én anledning blir en pasient presset tilbake i sengen sin med en stor pute over ansiktet. Videoen avsluttes med at en pleier slår en pasient gjentatte ganger i hodet.

Undersøker dødsfall

Politiet undersøker også to mistenkelige dødsfall som skal ha funnet sted på hjemmet i perioden 2005 til 2006.

Ifølge Corriere Della Sera skal det dreie seg om to kvinner, der den ene døde av slag etter å ha fått omfattende hodeskader. Den andre skal ha dødd som følge av en massiv dose med medisiner.

- I dag er ikke lett å avgjøre om dødsfallene har en årsakssammenheng med handlingene vi har avdekket på sykehjemmet, sier assisterende aktor i saken, Maria Paola Marrali.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks