Hovedinnhold

Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad onsdag

<p>HAR BESTEMT SEG: USAs president Donald Trump. Her under et møte i Det hvite hus tirsdag. </p>

HAR BESTEMT SEG: USAs president Donald Trump. Her under et møte i Det hvite hus tirsdag. 

Foto: Saul Loeb, AFP
Det er ventet store demonstrasjoner når Donald Trump kommer med sin omstridte kunngjøring. Palestinere har allerede varslet «tre dager med raseri».

Denne saken handler om:

Presidenten kommer til å kunngjøre sin beslutning onsdag klokken 13 i Washington, skriver blant annet CNN, AP og CBS News

– Han kommer til å si at USAs regjering anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Han anser det for å være en anerkjennelse av realitetene – både historiske og moderne, sier en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Den kan ta flere år å flytte ambassaden, sier tjenestemenn tirsdag kveld. Samtidig blir det opplyst at Trump kommer til å gi ordre om at det legges planer for flyttingen.

– Det kommer til å ta tid å finne en tomt, håndtere sikkerhetsspørsmålene, designe den nye ambassaden og bygge den. Det vil ta noen år, det er ikke snakk om måneder. Dette bil ta tid, sier tjenestemannen.

Kvelden før den varslede kunngjøringen sier en tjenestemann også at Trump vil støtte en tostatsløsning i Midtøsten, dersom Israel og palestinerne blir enige om det.

Søreide til VG: Trump bryter med den internasjonale linjen

<p>PROTESTER: Palestinske demonstranter brant tirsdag bilder av USAs president i Bethlehem. </p>

PROTESTER: Palestinske demonstranter brant tirsdag bilder av USAs president i Bethlehem. 

Foto: Musa Al Shaer, AFP

Trosser advarsler

Det har vært knyttet stor spenning til hvilken avgjørelse Trump kom til å ta om Jerusalems status og plasseringen av den amerikanske ambassaden. Motstanden vokste tirsdag etter at han ringte flere ledere i regionen og varslet at han ville gå inn for å flytte ambassaden.

Avgjørelsen vil være et brudd med etablert amerikansk og internasjonal politikk. Jerusalems status anses av de fleste for å være et spørsmål som må avgjøres i forhandlinger mellom israelerne og palestinerne.

Fikk du med deg? A-ha og Kygo kritiseres for konsert i Israel

Med anerkjennelsen trosser han også advarsler fra flere hold, og den nye politiske linjen kan også utløse en voldsbølge i regionen.

Blant annet har palestinske ledere varslet «tre dager med raseri» i protest etter Trumps ringerunde tirsdag. Flere palestinske grupper har varslet omfattende protester på Vestbredden fra onsdag til søndag, skriver Haaretz. Jamal Mahisan i Fatahs sentralkomité sier til avisen at Trumps planer vil oppildne palestinere og sende dem ut i gatene i raseri.

– Det palestinske folket vet å beskytte sine rettigheter, og vi snakker nå sammen om hva vi skal foreta oss de neste dagene, sier Mahisan.

Les også: Midtøsten: En guide til kaoset

Ambassader og konsulater

Det israelske forsvaret forbereder seg på demonstrasjonene. De setter inn ekstra personell og vil plassere ut ytterligere forsterkninger dersom den løpende vurderingen av situasjonen tilsier det. Også politiet forbereder seg, først og fremst med forsterkninger i Tel Aviv og Jerusalem. 

Det er ventet at flere tusen politifolk vil være i tjeneste i Jerusalem. Den største frykten er angrep utført av enkeltpersoner ulike steder i byen.

Den største demonstrasjonen er planlagt torsdag formiddag i Ramallah. Det er ventet at folk vil komme fra hele Vestbredden til byen for å delta i marsjen. En større demonstrasjon planlegges også onsdag i Jenin.

Israel: Vil blokkere FN-«svarteliste» fra Vestbredden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks