Hovedinnhold

Israels statsminister med knallhard FN-kritikk

<p>HARDT UT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var nådeløs mot FN under talen i forbindelse med lysfestivalen på julaften i år.</p>

HARDT UT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var nådeløs mot FN under talen i forbindelse med lysfestivalen på julaften i år.

Foto: Jack Guez, AFP
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller FN-resolusjonen som krever byggestans på Vestbredden for partisk og skammelig.

Denne saken handler om:

Fakta om israelske bosetninger

  • Over 700.000 israelske bosettere bor i 237 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.
  • Israel har opprettet 20 industrisoner som huser rundt 1.000 fabrikker i de ulovlige bosetningene.
  • Israelske myndigheter lokker bedrifter med lav leie, gunstige skatter, subsidier og tilgang til billig palestinsk arbeidskraft i bosetningene.
  • Mange av varene som produseres i bosetningene, merkes for eksport som «Produsert i Israel».
  • EU presenterte nylig retningslinjer som forbyr slik merking av produkter fra de ulovlige bosetningene.
  • Israel nekter palestinere å bygge, dyrke mark eller utvinne naturressurser i 70 prosent av Vestbreddens såkalte C-område, som i henhold til Oslo-avtalen er helt og holdent underlagt israelsk kontroll.

Kilde: NTB

– Det vil ta tid, men beslutningen vil bli annullert, sa Netanyahu i en uttalelse i forbindelse med en lystenningsseremoni på julaften ifølge AFP.

Samtidig varsler Netanyahu at han vil stoppe israelsk finansiering av enkelte FN-organer.

Lille julaften slo FNs sikkerhetsråd i en resolusjon fast at de israelske bosetningene på okkupert, palestinsk område er ulovlige og krever full byggestans.

USA brøt praksis

14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for resolusjonen. USA avsto fra å stemme og brøt dermed sin mangeårige praksis med å lette ned veto i Israels favør, skriver NTB.

I talen lørdag kritiserte Netanyahu Obama-administrasjonen for å bryte en årelang avtale om ikke å «diktere vilkårne for fred i Israel». Like før hadde påtroppende president Donald Trump tvitret om FN-resolusjonen:

– Når det kommer til FN, så vil ting bli annerledes etter 20. januar, skriver Trump i meldingen.

I etterkant av FN-resolusjonen har Netanyahu tilbakekalt Israels ambassadører til New Zealand og Senegal – som begge er representert i Sikkerhetsrådet.

I tillegg skal Netanyahu ha avlyst et planlagt besøk fra Ukrainas statsminister. Ukraina var blant landene som stemte for resolusjonen.

Ulovlige bosetninger

FN har tidligere slått fast at de israelske bosetningene i okkuperte, palestinske områder strider mot den fjerde Genèvekonvensjonen.

I artikkel 49 i denne heter det at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks