Hovedinnhold

Mener vulkansprekken på Island vokser

(VG Nett) Sprekken i fjellet etter vulkanutbruddet i helgen på rundt 500 meter kan være i ferd med å vokse i nordøstlig retning.

Denne saken handler om:

Geofysiker Steinunn Jakobsdóttir sier ifølge Iceland Review Online at dette derimot ikke nødvendigvis betyr at det blir mer aske.

Det er fortsatt aktivitet i området, men situasjonen har stabilisert seg etter at vulkanen eksploderte i et oransje lavainferno natt til søndag.

Denne typen vulkanutbrudd vil derimot fortsette på Island i millioner av år helt til øya til slutt synker under vann, ifølge forskere VG Nett har snakket med.

Les også:Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd

Grunnen er at øynasjonen ligger midt på det som kalles sprederyggen, i grensen der plater i jordskorpen glir fra hverandre.

- Det må de leve med for resten av livet. På ett eller annet tidspunkt vil sprederyggen bevege seg vekk, det vil ta millioner av år, men da vil de synke under vann. Det vil bli en vulkansk øy under havets overflate, så det fremtidsscenarioet er heller ikke bra, sier professor Trond Helge Torsvik ved Universitetet i Oslo (UiO) til VG Nett.

Han understreker at disse utbruddene vil komme på øya fra tid til annen.

- Det går ikke vekk av seg selv og er noe de må leve med, sier Torsvik.

Frykter nytt utbrudd og mulig flom

Etter utbruddet natt til søndag frykter man at også den mer aktive Katla-vulkanen skal kunne få nye utbrudd som fører til langt større skader på infrastrukturen enn helgens utbrudd.

- Bakgrunnen for frykten er at man tror at begge vulkanene er knyttet til hverandre. Så spørsmålet er om den magmaen man tror har samlet seg under Katla også kan få utbrudd nå, sier geolog Henrik Svensen til VG Nett.

DAMPSKY: Mandag har aktiviteten stabilisert seg i vulkanen på Island. Foto: AFP
DAMPSKY: Mandag har aktiviteten stabilisert seg i vulkanen på Island. Foto: AFP

Han jobber i likhet med Torsvik ved Centre for Physics of Geological Processes underlagt UiO.

Det nyeste utbruddet kom i et relativt isfritt område, men noe av problemet ved et stort Katla-utbrudd vil være at det kan føre til massiv smelting av isbreen i området.

- Hvis en stor del av breen smelter blir det en enorm flom, men det har de stor erfaring med på Island. I 1999 var det et lite utbrudd i Katla. Det førte til en liten flom, men noe stort katastrofescenario utenom materielle ting tror jeg ikke er så sannsynlig. De følger godt med, sier Svensen.

Kan ramme Norge

Fremskrittsparti-leder Siv Jensen var blant dem som var på Island og fikk se fenomenet i helgen på nært hold.

- Selv om dette er noe man skal ta på alvor, er det fascinerende når slike massive naturkrefter slår til. Menneskene rår virkelig ikke over disse kreftene, sa Jensen til VG Nett søndag.

Mandag kveld er det fremdeles noe vulkanisk aktivitet, selv om det nå har stabilisert seg, ifølge NTB. En opptil fire kilometer høy dampsky har steget ut fra sprekkdannelsen i Eyjafjallajökull.

Ifølge Torsvik får vi derimot ikke se samme scenarioer i her til lands.

- Island er spesielt, det er aldri noe som vil skje i Norge, understreker professoren.

Likevel kan det hende at utbrudd på Island vil ramme Norge, men de må være ekstremt store før det skjer.

- Det skjedde i 1783. Det var vulkansk svoveltåke som la seg over hele Europa og førte til flere dødsfall. Men Laki-utbruddene er et av de største vi kjenner til når det gjelder volum av lava, så det skal litt til, sier Svensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks