Hovedinnhold

Island har stoppet datalagringsdirektivet

Island har to ganger stoppet innføring av datalagringsdirektivet i EØS-avtalen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) anser ikke at det gir grunnlag for det samme i Norge.

Denne saken handler om:

- Det er ulike syn i utenrikskomiteen på Alltinget om direktivet er EØS-relevant eller ikke. Det er også de i komiteen som mener vi bør vente på konklusjonene av EUs gjennomgang av direktivet, sier ambassadør Thorir Ibsen ved den islandske ambassaden i Brussel til Nationen.

Datalagringsdirektivet er sett på som kontroversielt også i flere av EUs medlemsland, noe som har ført til at EU-kommisjonen er i ferd med å gjennomgå direktivet. Det er ventet at Kommisjonen kommer med et forslag om endring av direktivet i løpet av året.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser likevel ingen grunn til å vente med innføring av direktivet, og har gjort dette klart overfor Europautvalget på Stortinget

- Island vil avvente til EU har gjort sin revisjon. Det er i dag situasjonen. Det mener vi ikke bør være noen spesiell grunn til å vente, har Støre tidligere sagt.

Dette synspunktet møter imidlertid motbør hos regjeringskollega og Sp-leder Liv Signe Navarsete. Hun mener Norge bør følge Islands eksempel.

- Det Island gjør er klokt. Vårt standpunkt var jo også at det var uklokt å innføre direktivet mens det blir revidert i EU, sier Navarsete.

Både Senterpartiet og SV tok dissens i regjeringen mot innføring av datalagringsdirektivet, men Ap fikk støtte fra Høyre i Stortinget og dermed ble det vedtatt å innføre direktivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks