Hovedinnhold

Island: Evakuerte er tilbake i hjemmene sine

VENDER HJEM: Islendingene, som måtte evakueres fra hjemmene sine onsdag morgen, har nå vendt tilbake. Foto: AP
VENDER HJEM: Islendingene, som måtte evakueres fra hjemmene sine onsdag morgen, har nå vendt tilbake. Foto: AP
Nesten alle de mellom 700 og 800 som ble evakuert etter vulkanutbruddet på Island, er nå tilbake i hjemme sine.

Denne saken handler om:

- Vi har fortsatt jordskjelv under isbreen, og vulkanutbrudd med stort askefall, forteller politiinspektør Sveinn K. Rùnarsson ved politiet i Hvolsvöllur til NTB torsdag formiddag.

Les også:Luftrommet over Norge åpnes tidligst fredag

De fleste tilbake

Byen Hvolsvöllur ligger sør på Island, rundt 106 kilometer øst for Reykjavik.

De mellom 700 og 800 menneskene som bor i det berørte området, ble evakuert etter det store utbruddet tidlig onsdag morgen. Mange av dem ble innlosjert av Røde Kors i Hvolsvöllur, som er nærmeste tettsted. Men de fleste av dem er nå tilbake i hjemmene sine, ifølge politiet.

- De aller fleste av dem kunne dra tilbake til boligene sine i går kveld. Rundt 50 stykker er fortsatt hos venner og slektninger, forteller Sveinn Rùnarsson.

Les også:Flytrafikken i Norge er stoppet

Nye evakueringer?

Ifølge politiinspektøren kan det bli aktuelt med nye evakueringer.

- Vi skal evaluere situasjonen senere i dag, og det kan bli aktuelt å evakuere folk fra andre områder. Men skolene er fortsatt åpne, og vi forsøker å holde dagliglivet i gang her, sier Rùnarsson.

Det kraftige vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull onsdag morgen førte til oversvømmelser i flere elver og en opp til elleve kilometer høy sky av aske.

- Vi forventer at det vil bli nye oversvømmelser i dag, men ikke så store som i går, sier Rùnarsson videre.

Katla-utbrudd

Utbruddet onsdag morgen var det andre på mindre enn en måned i Eyjafjallajökull-området. Det første, 21. mars, var over tidligere denne uka. Rett etter kom det nye utbruddet, som var ti til 20 ganger sterkere.

Den store frykten på Island er at utbruddene skal føre til et utbrudd i Katla under Myrdalsjökull. Gjennom historien har utbrudd i Eyjafjallajökull alltid resultert i utbrudd i Katla. Et slikt utbrudd vil kunne føre til enorm flom i de sørlige delene av landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks