Hovedinnhold

Svensk 16-åring om månedene som IS-fange: Det var tungt

Den 16 år gamle svenske jenta som ble holdt fanget av IS forteller til kurdisk TV om hvordan hun ble lurt av kjæresten til å reise til Syria.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag ble det kjent at den 16 år gamle jenta som har vært holdt fanget av IS siden i fjor er reddet av kurdiske antiterrorstyrker.

Tirsdag kveld forteller 16-åringen til en kurdisk TV-kanal om hvordan hun ble lurt til å bli med til Syria av en fire år eldre kjæreste hun møtte som 14-åring.

– Først hadde vi det bra sammen, men så begynte han å se på IS-videoer og snakke om IS, forteller hun ifølge Aftonbladet.

Jobber for å sende jenta hjem

Videre sier jenta at hun frivillig ble med da kjæresten foreslo å reise til Syria. Hun visste imidlertid ikke hva hun faktisk ble med på.

– Jeg visste ikke noe om islam eller IS og visste ikke hva han mente, sier jenta til TV-kanalen.

Det var forrige uke at den svenske 16-åringen ble reddet fra IS i nærheten av Mosul, opplyser kurdiske sikkerhetsstyrker i en pressemelding tirsdag.

– Vi jobber med svenske myndigheter for å sørge henne for å reise hjem så raskt som mulig, heter det i pressemeldingen.

<p>PÅ VEI MOT MOSUL: Irakiske sikkerhetsstyrker er på vei til Mosul for å kjempe mot IS. Bildet er tatt søndag ved en militærbase i Baghdad.<br/></p>

PÅ VEI MOT MOSUL: Irakiske sikkerhetsstyrker er på vei til Mosul for å kjempe mot IS. Bildet er tatt søndag ved en militærbase i Baghdad.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Kjæresten: Hun kommer aldri tilbake

Den 19 år gamle kjæresten skal ifølge Aftonbladet ha blitt drept i et russisk flyangrep i byen Ramadi. Opplysningen er ikke bekreftet.

I fjor skal han ha publisert en truende video på sin Facebook-profil, hvor han blant annet sier at familien aldri vil få se 16-åringen igjen.

– Dere kan bare glemme den lille jenta, for hun er min kone. Og ja, hun kommer aldri tilbake, sier 19-åringen om kjæresten sin.

Videoen er publisert i fjor. Samtidig kjempet både jenta selv, hennes familie og svenske myndigheter for å få henne hjem til Sverige.

– Da jeg var der hadde jeg ingen ting. Ikke elektrisitet, ikke vann, og heller ingen penger. Det var veldig tungt, sier 16-åringen til den kurdiske TV-kanalen.

Kontaktet moren

Den 16 år gamle svenske jenta forteller at hun opplevde tiden i Mosul som tung.

– Da jeg fikk tak i en telefon kontaktet jeg moren min. Jeg sa til henne at jeg ville hjem, så hun kontaktet de svenske myndighetene, sier jenta til TV-kanalen.

Til TV-kanalen forteller også om reisen til Syria. Det skal ha vært hennes første utenlandstur, og ifølge Aftonbladet skal hun ha reist uten hverken pass eller identifikasjonspapirer.

Likevel skal hun ha klart å ta seg gjennom hele Europa sammen med kjæresten.

Utrolig reise

Til TV-kanalen forteller jenta at mesteparten av reisen foregikk med tog. Først til Danmark, deretter til Tyskland og Ungarn via Slovakia og videre til Serbia. Deretter skal de ha blitt kjørt i bil til Bulgaria, og videre med buss til Tyrkias grense. Den skal de ha krysset til fots, før de tok nok en buss til Syria-grensen som de også skal ha krysset til fots.

På den syriske siden av grensen skal de representanter for terrororganisasjonen IS ha fraktet dem og flere andre kvinner og menn i en buss til Mosul i Irak.

Jenta var gravid da hun reiste fra Sverige i mai i fjor. Ifølge Aftonbladet fødte hun en sønn i november. Det er uvisst hvor gutten befinner seg nå.

Det svenske Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert opplysningene om at jenta skal være i sikkerhet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks