Hovedinnhold

Over 300 Syria-krigere skal ha reist fra Belgia

Blant landene i Europa med flest fremmedkrigere per innbyggertall
IS-kriger fra Verviers til VG i høst: - Nå er jo alle imot vårt kalifat

<p>HAR DELTATT I KAMPEN OM DEIR EZZOR: Devan og hans venner var i høst utplassert i den syriske byen Deir Ezzor. Byen er sønderknust av krigen, og kampen om territorier og innflytelse pågår daglig.</p>

HAR DELTATT I KAMPEN OM DEIR EZZOR: Devan og hans venner var i høst utplassert i den syriske byen Deir Ezzor. Byen er sønderknust av krigen, og kampen om territorier og innflytelse pågår daglig.

Foto: Privat
Belgisk politi aksjonerte onsdag mot IS-krigere i den belgiske byen Verviers. Landet sliter med svært mange fremmedkrigere. I sommer intervjuet VG en jihadistene fra Verviers.

Denne saken handler om:

– Ja, jeg er i Syria sammen med IS. Jeg har vært her i tre måneder, sa den unge belgiske 25-åringen Devan til VG i september.

Devan er fra den lille belgiske byen Verviers, og er en av over 300 belgiske menn som har reist til Syria for å kjempe på jihadistenes side i den syriske borgerkrigen. Han har valgt krigernavnet Abou Hamza al-Belgiki.

Belgia på Europa-toppen

<p>VAR GARTNER: Devan sier han reiste alene til Syria. Han jobbet som gartner i Belgia før han dro. I høst var han én av over 300 belgiere som kriger på islamistenes side i krigen.</p>

VAR GARTNER: Devan sier han reiste alene til Syria. Han jobbet som gartner i Belgia før han dro. I høst var han én av over 300 belgiere som kriger på islamistenes side i krigen.

Foto: PRIVAT

Belgisk politi hevder at onsdagens aksjonen i Verviers , der minst to unge Syria-farere ble drept, er en del av en landsdekkende operasjon for å slå til mot Syria-farere som oppholder seg i landet. Personene skal kunne knyttes til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). De mistenkte i den belgiske byen Verviers skal ifølge avisen ha planlagt et angrep på belgisk jord.

Politiet har aksjonert flere steder i Belgia, blant annet i Brussels.

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen har jobbet tett med ekstrem islamisme i akkurat Belgia.

-Ekstrem islamisme og rekrutering til Syria har vært et stort tema i Belgia, og sammenliknet med mange andre europeiske land har Belgia mange fremmedkrigere, mulighens høyest når vi ser på relative tall.

Over 300 belgiere skal ha reist til Syria og Irak for å delta i borgerkrigen mot diktator Bashar al-Assad.

Han sier det kan være mange årsaker til at unge belgiere velger å reise til Syria. Det er varierende typer folk som reiser: Unge med god utdanning, konvertitter, mennesker med god jobb.

- Det har de siste dagene vært snakk om et nettverk av ekstreme islamister fra akkurat denne byen, Verviers, sier Strømmen

I høst spurte VG 25-åringen Devan fra Verviers:

- Hvorfor har du valgt å krige for «Den islamske staten»?

– Fordi sunnimuslimene er dårlig behandlet, og på grunn av ordene til profeten Muhammed - fred være med ham. Alle vil reise til dette landet. De vantro allierer seg mot oss, og vi kjemper for den riktige islam fra Koranen.

Devan opplyste at han studerte, og jobbet senere som gartner mens han bodde hjemme. Han sier han reiste alene til Syria, og at familien hans godtok hans valg.

– De vet sannheten, sa han.

- Alle er imot vårt kalifat

<p>KRIGER I FREMMED LAND: 25-åringen Devan kjempet i høst for «Den islamske staten» i Syria. Han studerte i Belgia, før han reiste til Syria.<br/></p>

KRIGER I FREMMED LAND: 25-åringen Devan kjempet i høst for «Den islamske staten» i Syria. Han studerte i Belgia, før han reiste til Syria.

Foto: PRIVAT

I september var han stasjonert i den syriske byen Deir Ezzor. Byen ligger sør for IS’ selverklærte hovedstad Raqqa, i en oljerik provins ved Eufrat-elven. Byen er nå knust av tre år med krig. I byens nabolag pågår det en dødelig kamp om territorier og innflytelse.

– I dag bombet Assads styrker byen. Takket være gud døde ingen av oss, sa Devan, da VG snakket med han over sosiale medier.

25-åringen sa at han deltok i kampene i byen, og at han ønsket å etablere kontroll for å håndheve deres ekstreme tolkning av islamsk lovgivning – sharia.

– Vi kjemper mot alle. Nå er jo alle imot vårt kalifat.

– Hvorfor tror du det er sånn? Folk ser på deres handlinger er svært brutale.

– Den som er mest brutal er Bashar al-Assad. Vold vil ikke eksistere etter at vi har tatt over.

En tid senere snakket VG med Devan igjen. Da var han reist lenger nord i Syria for å kjempe mot de kurdiske militsene nære Kobane.

25-åringen opplyste at han ikke hadde noe ønskew å om å angripe hjemlandet.

 

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks