Hovedinnhold

IS truer sjefene i Twitter og Facebook

<p>BLIR TRUET: Terrorgruppen IS truer Facebook-sjef Mark Zuckerberg og gjør narr av selskapets forsøk på å stenge dem ute fra tjenesten.</p>

BLIR TRUET: Terrorgruppen IS truer Facebook-sjef Mark Zuckerberg og gjør narr av selskapets forsøk på å stenge dem ute fra tjenesten.

Foto: Robert Galbraith, Reuters
Facebook og Twitter har intensivert arbeidet med å hindre IS-propaganda. Terrorgruppen er forbannet.

Selskapene har i flere år blitt kritisert for at terrorgruppen IS tilsynelatende uhindret har brukt tjenestene deres til å spre sine budskap.

• VG har tidligere omtalt hvordan norske jihadist-bruder sprer propaganda i sosiale medier.

• I desember kunngjorde utenriksminister Børge Brende at Norge skal inn i kampen for å stoppe propagandamaskinen til IS.

• SITE-direktør Rita Katz, som forsker på ekstremisme på internett, mener selskapene har stått handlingslammet på sidelinjen mens IS har gjort sosiale medier til et av sine viktigste verktøy i arbeidet med å rekruttere nye medlemmer.

I en kronikk i avisen International Business Times i mai, kritiserte hun Twitter for ikke å gjøre nok for å utestenge terrorister fra tjenesten:

«Hvor mange mennesker må dø før Twitter våkner opp og innser faren som jihadist-kontoer representerer?»

I januar ble ledelsen i Twitter og Facebook innkalt til et møte med amerikanske myndigheter i Washington for å snakke om et samarbeid der selskapene skal hjelpe FBI og NSA med å jakte på terrorister.

Suspenderer

Mens Facebook ikke offentliggjør hvor mange slike kontoer de utestenger, kunngjorde Twitter denne måneden ifølge Wall Street Journal at de har suspendert over 125.000 IS-relaterte kontoer i løpet av det siste halve året.

Tirsdag publiserte IS' hackeravdeling Sons Caliphate Army et filmklipp der de gjør narr av selskapenes forsøk på å holde dem unna sosiale medier.

Mot slutten av videoen kommer gruppen med en personlig beskjed til Jack Dorsey og Mark Zuckerberg, skaperne av henholdsvis Twitter og Facebook.

«Til Mark og Jack, skaperne av Twitter og Facebook, og deres korsfarerregjeringer: Dere kunngjør daglig at dere har deaktivert mange av våre brukerkontoer, og til det sier vi: Er det alt dere klarer? Dere er ikke engang i vår liga».

Sett denne? Nadia (22): – Jeg var sexslave for IS

Hacket 10.000 Facebook-kontoer

<p>TWITTER-SJEF: Jack Dorsey.<br/></p>

TWITTER-SJEF: Jack Dorsey.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

I den samme videoen lister også gruppen opp statistikk som angivelig viser at de har hacket og fortsatt kontrollerer over 10.000 Facebook-kontoer, 150 Facebook-grupper og 5000 Twitter-kontoer.

De sier videre at de vil bruke disse brukerkontoene til å spre mer IS-propaganda på et senere tidspunkt.

«Hvis dere stenger én konto, tar vi 10 kontoer tilbake og snart vil deres navn bli slettet etter at vi sletter deres sider», går det frem i en uttalelse i klippet.

Overfor den britiske avisen The Guardian opplyser en Twitter-talsmann at selskapet kjenner til saken, men at de ikke vil kommentere videoens innhold fordi de jevnlig mottar lignende trusler.

– Dette skjer hele tiden. Velkommen til vår hverdag, sier vedkommende.

USA spør Toyota: Hvorfor har IS så mange av deres biler?

Oppfordrer til «likes-angrep»

Ifølge The Guardian kommenterte Facebooks operative leder Sheryl Sandberg problemene med IS-propaganda på sosiale medier i forbindelse med en tale under WEF-toppmøtet i Davos tidligere i år.

Sandberg hevder det beste våpenet mot terrorgruppen er såkalte «likes-angrep», og sikter blant annet til en gruppe med tyske Facebook-medlemmer som spammet en nynazist-side med likes og positive kommentarer.

– Det som en gang var en side fylt med hat og intoleranse, ble erstattet med budskap om toleranse og håp.

Les også: Barn blir truet med våpen - Facebook nekter å slette video

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks