Hovedinnhold

Erling Folkvord ved Syria-grense: – Nabohuset truffet av rakett

* Rødt politikerne Erling Folkvord og Svein Olsen lå og sov da huset ved siden av ble truffet av en rakett.

<p>NÆR GRENSEN: Erling Folkvord og Svein Olsen nær grensen til Syria. Dette bildet skal være tatt 400 meter fra grensen.</p>

NÆR GRENSEN: Erling Folkvord og Svein Olsen nær grensen til Syria. Dette bildet skal være tatt 400 meter fra grensen.

Foto: Dicle Anter
Sammen med partifelle Svein Olsen lå Rødt-veteran Erling Folkvord og sov i en landsby noen få hundre meter fra grensen mot Syria. – Vi våknet halv tre av rakettangrep mot huset ved siden av, sier Folkvord.

Denne saken handler om:

Erling Folkvord er sammen med partifellen Svein Olsen fra Bodø på tyrkisk side av grensen mot Syria. Han forteller om et rakettangrep fra IS mot en landsby på tyrkisk side av grensen.

– Vi overnattet natt til lørdag hos en småbrukerfamilie, omtrent 300-400 meter fra grensen mot Syria. Vi våknet halv tre om natten av nedslag av raketter i nabohuset. Heldigvis sov ingen i huset, sier Folkvord.

De to befinner seg ikke langt fra byen Kobani, som er åsted for det mest intense IS-angrepet akkurat nå. USA har trappet opp luftkrigen mot IS i dette området kraftig de siste dagene, i et forsøk på å forhindre at IS får kontroll over den strategisk viktige grensebyen.

Folkvord forteller at det var tre raketter, men at han er usikker på om mer enn en traff huset. Folkvord mener det er IS som står bak angrepet.

Ville se selv

Folkvord og Olsen er i Tyrkia for å se med egne øyne hva som skjer. Folkvord forteller om en episode hvor tyrkiske styrker skal ha brukt tåregass for å få folk vekk fra grensen mot Syria.

– Vi prøvde i går å komme tilbake for å se hvordan det så ut nær Kobani, men ble stoppet av tyrkiske styrker omtrent en mil fra grensen. Ved hjelp av lokalkjente kurdere fikk vi kjørt videre utenom veien til et punkt omtrent 150 meter fra grensen. Der begynte det å sive tåregass inn i bilen, og en folkemengde kom mot oss for å komme vekk fra tåregassen, sier han.

VG har tidligere skrevet om kampene mellom kurdiske styrker og IS i byen Kobani på syrisk side av grensen. Amerikanerne har angrepet IS-styrker i området fra luften. Arabiske syrere kaller byen for Ayn al-Arab. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at angrepene ødela to IS posisjoner sør for byen.

<p>Tyrkiske styrker sikrer grenseområdet mot Syria mens kampene mellom kurdiske styrker og IS eskalerer i Kobani.</p>

Tyrkiske styrker sikrer grenseområdet mot Syria mens kampene mellom kurdiske styrker og IS eskalerer i Kobani.

Foto: Lefteris Pitarakis, Ap


Ujevn kamp

De oppholdt seg så nært grensen at de kunne se byen Kobani, og Folkvord forteller om en stor forskjell på de to sidene.

– Vi var der noen dager før helga, og var nært nok til å se IS tanks og kraftige nedslag i forsvarernes område. Hva som var skyts fra tungt artilleri og hva som var fra stridsvogner og raketter kan jeg ikke si, men det var tungt skyts fra IS. De kurdiske forsvarerne var det lette våpen som AK-47, sier han.

Ifølge Al Jazeera var IS-krigere i går på vei inn i Kobani, støttet av tanks og artilleri. Kampene om byen har vart i flere uker, og det skal nå være gatekamper i byen. The Guardian melder at over 400 mennesker er drept i kampene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks