Hovedinnhold

15 år gammel jihadist-brud forteller om livet i Syria

<p>DRO TIL SYRIA: Venninnene Sabina Selimovic (15) og Samra Kesinovic (17) forsvant fra hjemmene sine i Wien 10. april. De dro til Syria og giftet seg med IS-terrorister.<br/></p>

DRO TIL SYRIA: Venninnene Sabina Selimovic (15) og Samra Kesinovic (17) forsvant fra hjemmene sine i Wien 10. april. De dro til Syria og giftet seg med IS-terrorister.

Foto: INTERPOL
Via SMS forteller østerrikske Sabina Selimovic at hun «er ordentlig fri» sammen med de radikale islamistene i gruppen som kaller seg Den islamske staten.

Denne saken handler om:

Tenåringsjentene Sabina Selimovic (15) og Samra Kesinovic (17) kommer fra bosniske flyktningfamilier som bosatte seg i Østerrike på 1990-tallet. De har vært savnet siden 10. april i år.

Like etter fant foreldrene to sjokkerende avskjedsbrev, der jentene, ifølge avisen Neue Kronen Zeitung, skriver:

«Vi er på rett vei. Vi drar til Syria, kjemper for islam. Vi sees i Paradis.»

Ifølge Daily Mail tror man at de to venninnene ble radikalisert i en lokal moské.

Fakta om Den islamske staten (IS)

* Opprettet i Irak under den amerikanske okkupasjonen.

* Begynte som en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget IS for overdreven voldsbruk.

* Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å ha opprettet en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Kilder: NTB, Reuters, AFP

Den yngste av de to, Selimovic, har snakket med det franske magasinet Paris Match via tekstmelding. 

Da journalisten spurte henne om dagliglivet i IS-hovedkvarteret Raqqa, svarte hun:

– Jeg liker å spise. Maten her er veldig lik maten i Østerrike selv om det hovedsakelig er halal.

– Men det er ketchup, Nutella og Cornflakes her. 

Bakgrunn:

Krigen mot onlinejihadistene.

Derfor ble vi IS-krigere.

Ble sannsynligvis truet

Representanter for østerriksk antiterror tror ifølge Daily Mail at SMS-utvekslingen ble utført under trusler.

For noen uker siden fortalte noen av 15-åringens venner og familiemedlemmer at Selimovic skal ha uttalt til dem i nettsamtaler at hun angrer på at hun dro til Syria, og at hun ønsket å komme hjem til Wien.

Dette skal angivelig ha opprørt IS-ledere, da disse driver kraftig propaganda for å tiltrekke seg flere rekrutter til «staten» de er i ferd med å opprette.

Østerrikske antiterrorpoliti sier til Daily Mail at det er sannsynlig at 15-åringen er blitt beordret til å offentlig fornekte at hun skal ha sagt at hun vil hjem.

Selimovic skal også ha benektet ryktet om han hun er gravid og insisterte på at hun nyter livet i Syria. Hun skal ha skrevet at hun følte seg fri til å praktisere sin religion på en måte som ikke var mulig i Østerrike.

Lokker kvinner

Det franske magasinet fikk bekreftet at jenta måtte få tillatelse fra sin ektemann for å snakke med journalisten. Mannen var i rommet under hele meldingsutvekslingen, skriver Daily Mail.

VG har tidligere skrevet om hvordan jihadistenes koner bruker sosiale medier for å tiltrekke flere unge kvinner til å komme til Syria. Da sa leder av mediegruppen ved Forsvarets Høgskole, Per Christian Gundersen, at propagandaen sier: «Vi lever helt normalt her nede, vi har det bra».

– Når det er så mange menn, både utenlandske, syriske og irakiske, er det viktig for IS å tydeliggjøre at dette er en stat hvor de kan leve og bo ved å ha kvinner som også er tro mot saken og støtter opp om sine menn, sa Gundersen tidligere i høst.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks