Hovedinnhold

USA innfører nye sanksjoner mot Iran

<p>FOR SNILL: USAs president Donald Trump skriver på Twitter at Iran «leker med ilden». Han varsler at han vil legge seg på en annen linje enn forgjengeren Barack Obama, som han mener har vært for «snill».</p>

FOR SNILL: USAs president Donald Trump skriver på Twitter at Iran «leker med ilden». Han varsler at han vil legge seg på en annen linje enn forgjengeren Barack Obama, som han mener har vært for «snill».

Foto: Brendan Smialowski, AFP
  • Send en melding til
USAs president Donald Trump innfører sanksjoner mot 13 personer og 12 selskaper som svar på Irans rakettest.

Denne saken handler om:

Dette er de første sanksjonene som Trump-administrasjonen retter mot Iran. Sanksjonene rammer 13 personer og 12 selskaper i Iran og Kina og som Washington mener støtter Teherans ballistiske rakettprogram og Revolusjonsgarden.

– Irans fortsatte støtte til terrorisme og utvikling av landets ballistiske rakettprogram utgjør en trussel mot regionen, våre internasjonale partnere og USA, heter det i en uttalelse fra Trump-administrasjonen.

Bakgrunn: Dette har Trump gjort i løpet av sine første to uker som USAs president

– Leker med ilden

Før kunngjøringen fredag tvitret president Donald Trump at «Iran leker med ilden - de setter ikke pris på hvor «snill» president Obama var mot dem. Ikke jeg!».

Irans utenriksminister Javad Zarif svarte deretter på Twitter at Iran «aldri tar initiativ til krig» til tross for å bli utsatt for det han mener er amerikanske trusler.

– Vi kommer aldri til å bruke våre våpen mot noen som helst, bortsett fra i selvforsvar. La oss nå se om noen av dem som klager, kan komme med tilsvarende uttalelser, skrev Zarif.

Formell advarsel

Tidligere denne uken signaliserte også Trump at hans administrasjon vil innta en hardere linje overfor Iran.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn opplyste at Det hvite hus formelt har advart Iran etter testen av en ballistisk rakett søndag, og på grunn av støtten til sjiamuslimske opprørere i Jemen.

Les også: Kan Trump bli stilt for riksrett?

- Avtalebrudd

USA mener Iran med rakettesten har brutt atomavtalen mellom Iran og stormaktene som trådte i kraft i januar i fjor. Avtalen innebærer at internasjonale sanksjoner mot Iran ble fjernet, mot at det iranske atomprogrammet ble underlagt strenge vilkår og overvåking.

Iran bekreftet onsdag at landet testet en ballistisk rakett søndag, men avviste at testen var i strid med avtalevilkårene. USA mener raketten som ble testet, var av en type som kan frakte atomvåpen, og dermed i strid med avtalen.

Torsdag avviste Iran advarsler fra Washington som «grunnløse, gjentakende og provoserende». Iran framholder at rakettene skal brukes i forsvarsøyemed og ikke kan utstyres med atomstridshoder.

(NTB/VG)

Les også: Forsker om innreiseforbudet: – En opptrapping mot Iran

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks