Hovedinnhold

Tobarnsmor (43) skal steines til døde

KRITISK: Menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er kritisk til at Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) skal steines til døde. Foto: Iran Human Rights / Stian Eisentrãger
KRITISK: Menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er kritisk til at Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) skal steines til døde. Foto: Iran Human Rights / Stian Eisentrãger
(VG Nett) Sakineh Mohammadie Ashtiani (43) venter på at hun skal henrettes ved steining. - Barbarisk, mener menneskerettighetsforkjemper.

Denne saken handler om:

- Steining hører til middelalderen, ikke i et land som har undertegnet mange av FNs konvensjoner. Det er fælt at den barbariske henrettelsesmetoden praktiseres i Iran, sier menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Vet du noe om saken?Kontakt VG Netts journalist her!

Fikk 99 piskeslag

Ifølge CNN ble Ashtiani dømt til 99 piskeslag for utroskap i mai 2006. Amiry-Moghaddam forteller at saken ble gjenopptatt i september samme år, i forbindelse med drapet på mannen hennes. Da ble hun dømt til døden for utroskap, og for å ha hatt umoralske forhold med mennene som skal ha vært involvert i drapet, sier han.

Advokat Mohammad Mostafaei sier til CNN at kvinnen ble tvunget til å tilstå forholdet. Ashtiani trakk senere tilbake tilståelsen - samtidig som hun nektet for å ha gjort noe galt. Hun ba også retten om unnskyldning, men dommerne nektet å vise henne nåde.

Advokaten sier til nettstedet at hun ikke ble dømt på bakgrunn av bevis, men fordi tre av fem dommere ønsket henne dømt. Han mener henrettelsen nå er nært forestående.

- Dessverre sier det mye om det iranske rettsvesenet. Man skal ikke bli dømt til døden basert på dommernes vilje, uten praktiske bevis, sier Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Les også:Iran vil stanse henrettelser ved steining

- Skal tortureres til døde

Henrettelsesmetoden er brutal. Først vil hun bli gravd ned til brystet. Deretter vil steinene som blir kastet mot henne være såpass store at hun får smerter, men ikke så store at hun dør momentant, skriver CNN.

- Målet er at hun skal tortureres til døde. Det er fælt, sier Amiry-Moghaddam, som jobber på spreng for å hindre henrettelsen.

Ekstern lenke:Iran Human Rights

Les også:- Mann skal steines i Iran

Håper på hjelp fra norske myndigheter

- Vi har allerede skrevet brev til FN om dette, samt at vi har forsøkt å få bevissthet rundt saken. Nå håper vi at verdenssamfunnet ser hva som skjer.

- Har dere et realistisk håp om å redde henne?

- Vi vet ikke når hun skal henrettes, men det er absolutt ikke for sent å gjøre noe med saken. Jeg håper at norske myndigheter også kan bidra, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks