Hovedinnhold

- To mindreårige lovbrytere skal henrettes i Iran i morgen

Iran kalt inn på teppet av UD

HENRETTER: Iran fortsetter å henrette mindreårige lovbrytere. Her fra en tidligere offentlig henrettelse. Foto: AP
HENRETTER: Iran fortsetter å henrette mindreårige lovbrytere. Her fra en tidligere offentlig henrettelse. Foto: AP
(VG Nett) Kun fire dager etter henrettelsen av Delara Darabi kommer det meldinger om at enda to mindreårige lovbrytere skal henrettes i Teheran i morgen, onsdag.

Denne saken handler om:

De to guttene heter Amir Khaleghi (18), som er dømt for et angivelig drap da han var 16 år, og Safar Angooti (20), som er dømt for et drap han angivelig skal ha begått da han var 17 år.

- At iranske myndigheter bare fire dager etter henrettelsen av Delara Darabi skal henrette to andre mindreårige, skyldes delvis manglende sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet, mener Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights.

LES OGSÅ:- Mamma, de skal henge meg! Redd meg!

Iran kalt inn på teppet

Tirsdag ble Irans ambassade kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet.

- Irans chargé d'affaires ble kalt inn til møte med statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet i dag. Bakgrunnen for det var henrettelsen av Delara Darabi, forteller kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen i UD til VG Nett.

STATSSEKRETÆR: Gry Larsen gjorde rede for Norges holdning til henrettelse av mindreårige lovbrytere overfor Irans ambassade. Foto: UD
STATSSEKRETÆR: Gry Larsen gjorde rede for Norges holdning til henrettelse av mindreårige lovbrytere overfor Irans ambassade. Foto: UD

Statssekretæren skal ha gjort det klart at dette er noe Norge tar avstand fra.

- Hun meddelte også at Norge fordømmer henrettelsen, som er i strid med Irans internasjonale forpliktelser, sier Svennungsen til VG Nett.

Også de to andre mindreårige lovbryterne som står i fare for å bli henrettet onsdag ble tatt opp i dagens møte.

LES OGSÅ:- Iran ønsker ikke å henrette mindreårige forbrytere

Bryter barnekonvensjonen

Den norsk-iranske legen, menneskerettighetsforkjemperen og VG-bloggeren Mahmood Amiry-Moghaddam mener det nå er viktig å protestere, og sammen med Amnesty International skal Iran Human Rights arrangere en demonstrasjon mot henrettelse av mindreårige foran den iranske ambassaden klokken 15 onsdag.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon, som forbyr dødsstraff for forbrytelser som er begått mens en person er under 18 år. Iran henrettet minst ni slike mindreårige lovbrytere i 2008, mens to mindreårige lovbrytere er henrettet så langt i 2009.

LES OGSÅ:- Mor drepte stefar som skulle voldta datteren

BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger
BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger

- Farlige signaler

Talspersonen for Iran Human Rights forteller at advokaten til de to som står i fare for å henrettes onsdag, som også var en av advokatene til Delara Darabi, ble tatt inn til avhør tirsdag da han skulle inn til domstolen for å protestere mot henrettelsene.

- Han ble tatt inn til avhør, men ble sluppet etter en time. Dette er veldig demonstrativt fra iranske myndigheters side, og det er i tillegg et faresignal for advokater og menneskerettighetsforkjempere i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

- Når en sivil bevegelse mot henrettelse av mindreårige ikke får internasjonal backing, kan også de havne i fare. Myndighetene kjenner tydeligvis ikke grenser for hvem de kan ta og hva de kan gjøre med dem, sier Amiry-Moghaddam.

LES OGSÅ:Her er Irans dødsliste

Etterlyser større politisk engasjement

- Jeg vet at ting kan gjøres i mindre offentlige forum, men nå mener jeg at det er på tide at det kommer sterkere offisielle signaler. Verdenssamfunnet må komme på banen før henrettelsene skjer, mener Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han forteller at han ennå ikke vet om noen norske politikere vil komme i morgendagens demonstrasjon, men han håper.

- Dette er et viktig signal overfor myndighetene i Iran, men også til det norske folk. Det er stor interesse for menneskerettighetssituasjonen i Iran blant folk i Norge, derfor må også politikere vise at de bryr seg, sier norsk-iraneren og påpeker at kampen mot dødsstraff globalt var et punkt i Soria Moria-erklæringen.

- Dødsstraff mot mindreårige lovbrytere bør få enda større prioritet, mener Mahmood Amiry-Moghaddam.

LES MAHMOODS VG-BLOGG HER!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks