Hovedinnhold

Straffes med syre i øynene

Norge fordømmer «grusom straffemetode»

BLINDET MED SYRE: Iranske Ameneh Bahrami er glad for at mannen som kastet syre i ansiktet hennes er dømt til selv å få dryppet syre i øynene. Her viser hun fram hvordan hun så ut før hun ble vansiret. Foto: AFP
BLINDET MED SYRE: Iranske Ameneh Bahrami er glad for at mannen som kastet syre i ansiktet hennes er dømt til selv å få dryppet syre i øynene. Her viser hun fram hvordan hun så ut før hun ble vansiret. Foto: AFP
(VG Nett) En mann som i 2008 ble dømt for å ha kastet syre i ansiktet på en kvinne skal lørdag straffes ved å få svovelsyre dryppet i begge øyne.

Denne saken handler om:

Majid Movahedi ble funnet skyldig i å ha kastet syre i ansiktet på en 27 år gammel kvinne i 2004. Amneh Bahrami, som skal ha avvist Movahedis ønske om å gifte seg, ble blind på det ene øyet og fikk sterkt redusert syn på det andre.

PROTEST: Les mer om Norges protest mot syrestraffen her

Dommen ble stadfestet av iransk Høyesterett i februar 2009. Nå skal den ifølge iranske medier gjennomføres førstkommende lørdag klokken 12 lokal tid. Meldingene går ut på at det er kvinnen selv som skal helle syre i øynene på Movahedi.

Det er ikke kjent at blinding med syre har vært brukt som avstraffelsesmetode tidligere.

Norge fordømmer

FORDØMMER: Statssekretær Gry Larsen i UD understtreker at Norge fordømmer den brutale straffemetoden overfor iranske myndighter. Foto: AP
FORDØMMER: Statssekretær Gry Larsen i UD understtreker at Norge fordømmer den brutale straffemetoden overfor iranske myndighter. Foto: AP

Norske myndigheter har i lang tid jobbet for å stanse den brutale avstraffelsen. Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet bekrefter at Norge på nytt vil ta kontakt med iranske myndigheter for å få omgjort straffen.

- Vi vil på det sterkeste oppfordre Iran til å stoppe gjennomføringen av en slik umenneskelig avstraffelse. Blinding med syre er en grusom avstraffelsesmetode som ikke er et sivilisert samfunn verdig, sier Larsen til VG Nett.

- Iran har fortsatt mulighet til å snu. Vi opplever at regimet i Iran bryr seg om reaksjoner fra det internasjonale samfunnet. Vi er derfor opptatt av å få fokus på saken slik at vi kan legge press på myndighetene i landet, sier hun.

- Glad for straffen

Også menneskerettighetsgrupper fordømmer fullbyrdelsen av dommen mot Movahedi. Talsmann for Iran human rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, mener det internasjonale samfunnet må protestere mot en slik avstraffelsesmetode.

- Ved å la Ameneh kaste syre i øynene på Movahedi forsøker de å legge ansvaret på hennes skuldre. Det iranske lederskapet må derfor holdes ansvarlige for denne barbariske og groteske straffemetoden, sier han.

Også statssekretæren i UD understreker at avstraffelsesmetoden er klart i strid med Irans internasjonale forpliktelser, inkludert forbudet mot tortur.

BLOGG: Menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam blogger om syre-dommen

Ameneh Bahrami har tidligere gitt utrykk for at hun er glad for at Movahedi selv er dømt til å bli blindet med syre.

- Jeg gjør ikke dette for å få hevn, men for at andre ikke skal lide samme skjebne som meg, sa hun til den spanske radiokanalen Cadena SER i 2009.

Flere offentlige henrettelser

Det har den siste tiden vært en klar økning i antall offentlige henrettelser i Iran. Flere skal ha blitt henrettet ved kvelning gjennom å bli heist opp av heisekran. I forhold til folketallet er Iran det land i verden som henretter klart flest personer.

Senest mandag ble åtte mennesker henrettet ved henging i byene Oroumieh og Miandoab vest i landet. Mennene skal være dømt for narkotikaforbrytelser, men detaljene rundt sakene er ikke kjent.

- Vi er svært bekymret for det vi ser. Det er ingen tvil om at menneskerettighetssituasjonen i Iran er svært alvorlig. Iran er godt kjent med Norges syn, men vi vil nå gjøre dette kjent på nytt, sier Gry Larsen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks