Hovedinnhold

Statlig TV: Iran blokkerer Instagram

<p>PROTESTERER: Studenter ved Teheran University demonstrerer mot regjeringen i landet. </p>

PROTESTERER: Studenter ved Teheran University demonstrerer mot regjeringen i landet. 

Foto:, AP
Blokkeringen er en reaksjon på dagevis med demonstrasjoner i landet.

Denne saken handler om:

Iransk statlig TV melder at myndighetene i landet har blokkert bildedelingstjenesten Instagram og meldingsappen Telegram, etter flere dager med protester

Samtidig tvitret USAs president Donald Trump om situasjonen i Iran. 

Rouhani: – Iran har aldri hatt sterkere stilling i Midtøsten 

«Store protester i Iran. Folk blir omsider med kunnskapsrike om hvordan penger og velstand blir stjålet og sløst bort på terrorisme. Ser ut til at de ikke tolererer det lengre. USA følger veldig nøye med på menneskerettighetsbrudd», skriver han.

Det som først startet som spredte, mindre protester mot den økonomiske styringen av Iran, har nå blitt til store demonstrasjoner i der tusenvis har tatt til gatene i flere byer. Lørdag spredte protestene seg til landets hovedstad Teheran. 

Folket demonstrere mot president Rouhani og regjeringen hans. Men det er ikke bare presidenten selv de er misfornøyde med – det er måten landet styres på. Flere demonstranter har ifølge NPR revet ned skilt av Irans åndelige leder  Ayatollah Ali  Khamenei, Iransk mektigste mann, og ropt slagord mot ham. 

Ifølge Reuters er det stor misnøye rundt den høye arbeidsledigheten i landet, inflasjon og anklager om korrupsjon blant de politiske elitene som er bakgrunnen for demonstrasjonene.

Noen av demonstrantene har også tatt opp andre politiske saker, som Irans dyre innblanding i regionale konflikter som den i Syria. 

Bakgrunn: Protester mot presidenten i Iran: To demonstranter drept.

Lørdag stengte myndighetene internettilgangen på mobiltelefon, og søndag ettermiddag kom meldingen om at de også blokkerer Instagram og chattetjenesten Telegram, ifølge nyhetsbyrået AP

Fikk du med deg: Iran har testet missil 

Den statlige tv-kanalen i landet siterer en anonym kilde på at reaksjonene er i tråd med å opprettholde fred og sikkerhet for innbyggerne. 

– Det nasjonale sikkerhetsrådet har bestemt at Telegram og Instagram er midlertidig blokkert, sier kilden. 

Administrerende direktør i Telegram bekrefter at appen er blokkert for de fleste i Iran. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks