Hovedinnhold

Pappa trygler for sønnens liv: - Han ble lurt til å ta på seg skylden

Mohammad (22) henrettes onsdag

DØMT TIL DØDEN: Mohammad Reza Haddadi (nå 22) var knapt 15 da han fikk dødsdommen i Iran. Henrettelsen er utsatt fire ganger tidligere, men denne gangen frykter familien at det er alvor. Foto: Iran Human Rights
DØMT TIL DØDEN: Mohammad Reza Haddadi (nå 22) var knapt 15 da han fikk dødsdommen i Iran. Henrettelsen er utsatt fire ganger tidligere, men denne gangen frykter familien at det er alvor. Foto: Iran Human Rights
(VG Nett) For å tjene penger til familien skal den da 15 år gamle Mohammad Reza Haddadi ha tatt på seg skylden for et drap han ikke hadde begått. I morgen skal han henrettes av iranske myndigheter.

Denne saken handler om:

Familien trodde ikke Mohammad ville bli dømt til døden for forbrytelsen fordi han ble regnet som mindreårig, men tok feil.

Nå, syv år senere, har iranske myndigheter gitt familien beskjed om at 22-åringen henrettes ved henging i morgen, onsdag 7. juli.

I et telefonintervju som ble publisert søndag trygler faren desperat for sønnens liv.

- Faren sier at familien har fått beskjed om at han skal henges på onsdag. Han sier sønnen er uskyldig, og han ble lurt til å ta på seg skylden, sier den norskiranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til VG Nett.

BER FOLK REAGERE: Den norsk-iranske menneskerettsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam har sin egen menneskerettsblogg på VG Nett. Foto: Stian Eisenträger
BER FOLK REAGERE: Den norsk-iranske menneskerettsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam har sin egen menneskerettsblogg på VG Nett. Foto: Stian Eisenträger

- IKKE LA DET SKJE:Mahmood Moghaddam blogger om henrettelsen

Utsatt fire ganger

- Han ble lurt til å ta på seg skylden, fordi de mente at han var så ung at han ikke kunne få dødsstraff. Han ble lovet store summer med penger som skulle gis til familien, og han aksepterte det. Da han trakk forklaringen og fortalte sannheten ble det ikke tatt hensyn til av myndighetene, sier Moghaddam.

Mohammad Reza Haddadi ble dømt til døden da han var 15 år. I løpet av syv år har henrettelsen blitt utsatt hele fire ganger, men denne gangen frykter familien og menneskerettighetsorganisasjoner at iranske myndigheter mener alvor.

- De har fått et dokument fra myndighetene som sier at sønnen skal henges om 48 timer. Dette er svært alvorlig, sier Moghaddam.

Han forklarer at myndighetene ikke sendte ut en slikt dokument da det ble sagt at Haddadi skulle henrettes i mai i fjor.

- Praksisen er varierende. Vi vet om flere henrettelser der det ikke har blitt gitt advarsler på forhånd, selv om loven sier at både familien og advokatene skal informeres minst 48 timer før henrettelsen, sier norskiraneren.

Norge advarer Iran

I bloggen sin på VG Nett ber han nå folk om å reagere.

Iran har forpliktet seg til å følge Konvensjonen om barns rettigheter (CRC), men er likevel det landet som henretter flest mindreårige hvert år, ifølge Iran Human Rights.

Norske myndigheter fordømte mandag henrettelsen av Mohammad Reza Haddadi under et møte med Irans ambassadør Seyed Hossein Rezvani.

- I Haddadis sak reagerer vi spesielt på at han er mindreårig. Jeg har minnet ambassadøren på at han var 15 år da han ble dømt, og at dommen er uakseptabel i forhold til Irans internasjonale forpliktelser, sa statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet til VG Nett etter møtet i går.

Fordømmelsen har vakt internasjonal oppsikt, og er blant annet referert på BBC på farsi.

- Dette har også blitt godt lagt merke til i det norskiranske miljøet, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Kritisk

Amnesty International og Iran Human Rights har iverksatt hasteaksjoner for å stanse henrettelsen.

«Mohammad Reza Haddadi (22) skal henrettes i Adelabad-fengselet I Shiraz, onsdag 7. juli. Han ble dømt til døden da han var under 15 år. Henrettelsen har blitt utsatt fire ganger tidligere», skriver Iran Human Rights på sine hjemmesider.

Ifølge organisasjonens reportere i Iran har familien fått beskjed om at sønnen henrettes på onsdag.

- Dette er en sak Amnesty har tatt opp mange ganger tidligere. På slutten av fjoråret var saken også inne i en kritisk fase uten at det skjedde noe. I går kveld sendt vårt hovedkontor i London ut en ny hastesak, sier Ina Tin, kommunikasjonsdirektør i Amnesty Norge til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks