Hovedinnhold

Norsk-iraner: - Norge støtter et diktatur

(VG Nett) Norge, med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, har vært for passive i sin retorikk mot Iran. Det mener iranere bosatt i Norge.

Denne saken handler om:

En av de som de siste par ukene har engasjert seg sterkest i Iran-debatten her i Norge er psykologen og journalisten Elham Binai. På sin twitter-konto hadde hun torsdag morgen lagt ut følgende melding:

«Iranians in Norway thought they had come to a democratic country, but I am afraid the norwegian government is supporting a dictatorship -Iran».

Kort oversatt skriver Binai at den norske regjeringen støtter et dikatatur-Iran.

- Jeg har selvsagt satt dette litt på spissen, for å provosere og skape debatt, men jeg mener at Norge og Jonas Gahr Støre har vært alt for lite tydelige i sin kritikk av regimet i Iran, sier Binai.

Hun trekker også frem at Norge ikke ville åpne dørene til sin ambassade i Teheran, der for eksempel Italia åpnet sine for folk som trengte å komme seg i sikkerhet fra opprørspoliti og milits, som har slått knallhardt ned på demonstrasjonene som har vært i kjølevannet av presidentvalget 12. juni.

ALT OM IRAN-VALGET HER!

Sammenligner med Zimbabwe

SAMFUNNSDEBATTANT: Elham Binai. Foto: Privat
SAMFUNNSDEBATTANT: Elham Binai. Foto: Privat

Også flere andre norsk-iranere er kritiske til at Norge ikke har gått sterkere til verks. I en kronitkk i dagens VG skriver Amir Payan, leder for studentnettverket «Regimeskifte i Iran» og SV-politiker, at venstresiden undergraver det iranske folkets kamp for frihet. Han viser blant annet til hvordan Norge sa klart og tydelig fra da de mente menneskerettigheter ble brutt i Zimbabwe.

- Hva er forskjellen på krenkelse av ytringsfriheten og klare brudd på menneskerettigheter i Iran og Zimbabwe? spør Payan i kronikken.

Menneskerettighetsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam trekker også frem Zimbabwe som et bevis på at Norge kan markere seg klart og tydelig dersom de bare ønsker. Han sier at det er like opplagt at Ayatollah Ali Khamenei ikke er demokratisk folkevalgt som det var at Robert Mugabe ikke var det i det afrikanske landet.

- Støre er veldig klar over at det er han som sitter med den egentlige makten i Iran. Mener Norge at Khamenei har større legitimitet enn Mugabe? undrer norsk-iraneren seg.

Også i dagens Aftenposten er det en kommentar der det blir stilt spørsmål ved hvorfor Norge er mye mindre tydelige enn andre land. Bedriftsrådgiver Steinar A. Hopland, mener eventuelle reaksjoner i ettertid nå vil komme i «et meget rart lys».

LES OGSÅ: Europa nøler med sanksjoner mot Iran

Økonomisk gevinst

Elham Binai sier mange norsk-iranere nå er skuffet over regjeringen, og vurderer å stemme Fremskrittspartiet til høstens valg ettersom de er det eneste partiet som har vært klar og tydelig i sin kritikk mot Iran.

Hun mener Norge må våge å ofre et godt forhold til landet, slik Storbritannia har gjort. De har havnet i en diplomatisk krig med Iran, og begge land har utvist diplomater fra det andre landet.

ENGASJERT: Mahmood Amiry-Moghaddam Foto: STIAN EISENTRÄGER
ENGASJERT: Mahmood Amiry-Moghaddam Foto: STIAN EISENTRÄGER

- Det har de risikert til tross for de verdier og gevinster de kunne fått med å samarbeide med Iran. Norge har derimot valgt å holde døren på gløtt. Det tror jeg de gjør i tilfelle regimet blir sittende. Da ønsker Norge å ha et godt forhold til myndighetene der nede. Det er trist at man lar menneskerettigheter gå på bekostning av økonomiske gevinster, sier Binai.

HJELP VG NETT Å BLI BEDRE - DELTA I ENKEL BRUKERUNDERSØKELSE

Både hun og Amiry-Moghaddam gir uttrykk for at de mener dette er spesielt feigt av et land som Norge, som har image på seg for å være en fredsnasjon som bryr seg om menneskerettigheter, og hvert år deler ut verdens viktigste fredspris.

Iranere i Norge har derfor bedt om et møte med utenriksministeren for å få svar på hvorfor Norge har, etter deres mening, vært for passive. Dette er blitt avvist.

- Vi har derfor nå forfattet et brev til statsministeren som vil bli overlevert fredag, forteller Elham Binai.

HVA NÅ IRAN? Ekspert svarer Tett på Nett fredag kl. 15. Send dine spørsmål nå!

Støre fordømmer

VG Nett kontaktet Utenriksdepartementet torsdag morgen for å få deres kommentar til de konkrete påstandene i denne artikkelen. De skulle komme tilbake til saken, men har ikke gjort dette. Derimot har UD i ettermiddag sendt ut en pressemelding med generelle kommentarer fra Jonas Gahr Støre angående situasjonen i Iran, og viser til den som tilsvar på artikkelen.

UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Scanpix
UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Scanpix

Her er pressemeldingen gjengitt i sin helhet:

Norge fordømmer massearrestasjoner i Iran

- Norge følger den negative utviklingen i Iran med bekymring. Vi fordømmer massearrestasjonene og den brutale behandlingen av fredelige demonstranter, som har ført til tap av mange menneskeliv den siste uken. Vi fordømmer også arbeidsforbudet som myndighetene har innført for utenlandske journalister, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Forsamlings- og ytringsfriheten er sentrale menneskerettigheter som Iran har forpliktet seg til å respektere. Jeg oppfordrer iranske myndigheter til å sette fri opposisjonelle, menneskerettighetsforsvarer og de mange som har blitt arrestert, sier utenriksministeren.

Utenriksminister Støre har kommentert situasjonen i Iran løpende siden dagen etter valget. Irans ambassadør i Oslo ble innkalt til Utenriksdepartementet 16. juni, hvor Norges holdning ble framført.

- Påstander om uregelmessigheter ved presidentvalget har kommet fra mange hold, og rokker ved legitimiteten ved valget og derfor også legitimiteten til det iranske lederskapet, sier utenriksministeren.

- Samtidig skal vi ikke kommentere utviklingen i Iran på en måte som spiller rett inn i regimets propaganda om at det er interesser utenfra som står bak urolighetene. Disse påstandene er grunnløse. Det er store deler av det iranske folket selv som nå gir uttrykk for sitt syn, sier utenriksministeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks