Hovedinnhold

- Mamma, de skal henge meg! Redd meg!

HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights
HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights
(VG Nett) Dette var Delara Darabis siste ord til moren før hun ble henrettet i Iran fredag. Hun kunne se galgen mens hun snakket i telefonen. Da foreldrene kom frem til fengselet, var hun død.

Denne saken handler om:

Den unge iranske kvinnen Delara Darabi ble uten forvarsel hengt i fengselet i Rasht i morgentimene fredag 1. mai.

Advokaten hennes ble ikke informert om henrettelsen, og familien fikk ikke lov til å være til stede.

Les også:Delara (23) ble hengt i morges

Mahmood Amiry-Moghaddam, talsperson for «Iran Human Rights», forteller VG Nett om den dramatiske telefonsamtalen fredag morgen.

- Kvelden før var alt i orden, og ingen visste noe om henrettelsen. Så ble foreldrene vekket av telefonen i 6-7-tiden fredag morgen. Det var Delara, sier Amiry-Moghaddam.

- Mamma, de skal henge meg. Dere må redde meg, sa hun.

Deretter fikk hun snakke med faren sin.

- Hun sa det samme til ham, men faren trodde ikke noe på det, sier Amiry-Moghaddam.

- Det kan ikke være sant. Vi har fått beskjed om at det ikke skal skje på to måneder, sa faren til den fortvilte datteren.

- Nei pappa, jeg kan se galgen, svarte Delara.

Gråt ved porten

Amiry-Moghaddam sier at en mann deretter tok telefonen fra den dødsdømte 23-åringen, og snakket til faren.

- Hvor lenge skal du være dum nok til å tro at vi ikke skal henrette datteren din, sa han.

Deretter ble røret lagt på. Foreldrene løp ut til bilen og kjørte til fengselet i full fart.

- Ved porten ba de om å få komme inn og møte henne. De gråt, men de ble ikke sluppet inn, sier Amiry-Moghaddam.

BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger
BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger

Han forteller at mens foreldrene sto utenfor porten, kom det en ambulanse fra rettsmedisinsk avdeling.

- De tenkte at nå er hun død. Samtidig fikk de en sms fra en annen jente i fengselet. På meldingen sto det at Delara var død, sier Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Han sier at han har historien fra sikre kilder i nettverket til «Iran Human Rights».

Les Amiry-Moghaddam Mahmood VG-blogg:Delara skal ikke dø forgjeves.

Nektet rettigheter

Delaras advokat, Mohammad Mostafaei, forteller om den samme telefonsamtalen.

- Foreldrene fikk ikke komme inn i fengselet for å ta avskjed med datteren, sier Mostafaei til nyhetsbyrået AP.

Les også:Henrettelsen av Delara kan skje når som helst

- Hun ble nektet en lovbestemt rettighet. Den raske henrettelsen og ignoreringen av rettigheter tyder på at myndighetene var glade for å sette en sluttstrek for livet hennes, sier advokaten.

Han sier at gjennomføringen av henrettelsen bryter både iransk lov og internasjonale lover. Ifølge Mostafaei skal dødsdømtes advokat varsles senest 48 timer før henrettelsen gjennomføres.
Han fikk først vite om henrettelsen da Delara var død.

Dømt som 17-åring

Delara var dømt til døden for drap på en slektning i 2003. Først tilsto hun drapet for å redde kjæresten sin fra galgen, men senere trakk hun tilbake tilståelsen.

Delara forklarte dommeren at hun først tok på seg skylden for drapet fordi hun var under 18 år. Hun trodde derfor at hun reddet kjæresten ved å påta seg skylden. Hun var 17 år da hun ble dømt til døden.

Advokaten mener at det finnes beviser for at Delara ikke kunne ha begått drapet. Blant annet var hun venstrehendt, mens alt tyder på at drapet ble begått av en som var høyrehendt.

Les også:- Iran ønsker ikke å henrette mindreårige forbrytere

Delara var en av de mest kjente såkalte mindreårige dødsdømte i Iran Hun skulle i utgangspunktet henrettes 20. april, men henrettelsen ble utsatt i to måneder på grunn av massiv nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Fordømmes

Menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt henrettelsen.

- Amnesty International reagerer sterkt på henrettelsen, sier organisasjonens nestleder i Midtøsten og Nord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui.

- Amnesty mener at rettssaken ikke var rettferdig, siden domstolen nektet å se på nye bevis som advokaten mener beviser at det ikke var hun som begikk drapet, sier Sahraoui.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRERTE: Medlemmer i Amnesty International demonstrerte utenfor den iranske ambassaden i London 20.april, dagen Delara i utgangspunktet skulle henrettes. Foto: AFP
DEMONSTRERTE: Medlemmer i Amnesty International demonstrerte utenfor den iranske ambassaden i London 20.april, dagen Delara i utgangspunktet skulle henrettes. Foto: AFP

Også EU har fordømt henrettelsen. I uttalelsen heter det at straffen bryter med internasjonale lover som Iran har forpliktet seg til å følge.

Norske myndigheter har så langt ikke ha kommet med noen offisiell reaksjon på henrettelsen. Pressevakt Bjørn Svennungsen i Utenriksdepartementet sier til VG Nett at saken trolig vil bli behandlet i departementet på mandag.

Sanksjoner

Mahmood Amiry-Moghaddam mener at norske og andre lands myndigheter skulle ha lagt sterkere press på Iran før henrettelsen. Nå mener han at reaksjonen bør være krass.

- Det er ikke nok med en fordømmelse. Delara var den mest kjente av ungdommene som er dødsdømt. Hun var symbolet på dødsstraff mot mindreårige. Nå må det komme konkrete reaksjoner, som politiske eller økonomiske sanksjoner, sier Amiry-Moghaddam.

Rundt 150 mindreårige venter på dødsstraff i Iran. Hvert år blir åtte - ni mindreårige henrettet ved henging.

Mahmood Amiry-Moghaddam sier at det vil bli holdt en minnemarkering for Delara i Oslo onsdag ettermiddag. Tid og sted er ikke avklart ennå, men han håper at også norske politikere vil delta.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks