Hovedinnhold

Iransk milliardær dømt til døden

Omgikk oljesanksjoner - dømt for massiv svindel og underslag

<p>I RETTEN: Rettssaken mot Babak Zanjani har foregått for åpne dører, noe som er uvanlig i Iran. Det er ventet at han vil anke dødsdommen.</p>

I RETTEN: Rettssaken mot Babak Zanjani har foregått for åpne dører, noe som er uvanlig i Iran. Det er ventet at han vil anke dødsdommen.

Foto: Meghdad Madadi, Afp
Babak Zanjani gikk fra å selge saueskinn til å bli oljemilliardær. Nå får han svi for tette bånd til den tidligere regjeringen.

Denne saken handler om:

Selv anslo han formuen sin til å være på rundt 88 milliarder norske kroner. Det er en vanvittig sum i Iran, der mye av næringslivet er kontrollert av staten, og privat sektor er omfattet av strenge regler, skriver BBC.

Zanjani ble rik nettopp gjennom samarbeidet med staten - og regjeringen til tidligere president Mahmoud Ahmadinejad. Da Irans atomprogram førte til knallharde internasjonale sanksjoner, var landet avhengig av forretningsmenn som Zanjani til å få solgt olje.

Bakgrunn: Valg i Iran - de reformvennlige leder

Omgå sanksjoner

– Dette er jobben min: å omgå sanksjoner, sa han i et intervju med det iranske  magasinet Aseman.

Zanjani skal ha konstruert et sinnrikt nettverk av selskaper i land fra Tyrkia til Malaysia, Tajikistan og De Arabiske emirater. Der solgte han olje og kanaliserte pengene tilbake til Teheran.

Nå er han dømt for korrupsjon og underslag, etter at han skal skylde mer enn 2,7 milliarder dollar - rundt 24 milliarder kroner - til det iranske oljedepartementet.

Han ble pågrepet og siktet for to år siden, i helgen kom dommen. Den meget strenge straffen kommer på grunn av siktelsen «spre korrupsjon på jorden», som kan gi dødsstraff etter Irans straffelov.

Samarbeidet med staten

Zanjani startet karrieren med kjøp og salg av sauefeller på 80-tallet, men karrieren tok av i 1999 da han ble sjåfør for direktøren av Irans nasjonalbank, skriver New York Times.

I 2010 startet samarbeidet med statlige selskaper og oljedepartementet. På kort tid ble han den mektigste mellommannen som sørget for penger til statskassen.

Han eide blant annet et tyrkisk flyselskap, et fotballag i Teheran og drøssevis av eiendommer både i Iran og utlandet gjennom sine mange selskaper.

Tette bånd

Zanjani fikk søkelyset rettet mot seg etter regjeringsskiftet i Iran, der den moderate Hassan Rouhani overtok som president etter Ahmadinejad.

– Regjeringsskiftet spilte en stor rolle i Zanjanis fall. Spørsmålet om korrupsjon og sanksjoner har blitt en en del av fraksjonskrigen mellom reformistene og de konservative, sa Iran-ekspert Fereydoun Khavand til Reuters etter pågripelsen.

Han er blitt beskyldt for å ha tette bånd til Revolusjonsgarden, som sterkt utivdet makten og innflytelsen sin under Ahmadinejad

Zanjani selv har nektet en hver form for skyld, og mener at pengene vil bli tilbakebetalt så fort han slipper fri fra varetekt, og kan sørge for at midlene blir kanalisert tilbake.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks