Hovedinnhold

Iran vil henrette tre unge

SKAL HENRETTES: Safar Angooti (20) er dømt til døden i Iran. Foto: Iranhr.net
SKAL HENRETTES: Safar Angooti (20) er dømt til døden i Iran. Foto: Iranhr.net
(VG Nett) Onsdag morgen kan Iran starte en ny runde med henrettelser av mindreårige. Menneskerettighetsforkjempere ber Norge handle for å redde deres liv.

Denne saken handler om:

40 mindreårige sitter på dødsceller i Iran og Safar Angooti (20) står i umiddelbar fare for å bli henrettet. Har fått oppgitt at han vil bli hengt onsdag morgen for en forbrytelse som ble begått da han var 17 år.

11. oktober ble Behnoud Shojaie (21) henrettet for et drap begått i 2005, da han var 17 år. Minst fem ganger tidligere ble han sendt til galgen, men hver gang ble henrettelsen utsatt i 11.time.

Siden 1. juli har det iranske regimet henrettet rekordmange fanger, minst 139, i følge organisasjonen Iran Human Rights.

Les også:Advarer om ny bølge av henrettelser i Iran

DØDSDØMT: Mohammed Reza Haddadi. Foto: Iranhr.net
DØDSDØMT: Mohammed Reza Haddadi. Foto: Iranhr.net

Hittil i år er minst fire mindreårige henrettet og det er frykt for at ytterligere tre unge skal i galgen denne uken. I følge de dømsdømte forsvarer kan Mohammad Reza Haddadi og Amir Amrollahi bli henrettet denne uken. Ytterligere fire andre unge står i fare for å bli hengt i nær fremtid.

Les også:Enda en mindreårig henrettes: - Vi har juridisk rett til å stoppe Iran

Bekymret

- Vi er veldig bekymret. De unge dødsdømte kan bli de som betaler den høyeste prisen, sier forsker og menneskerettighetsforkjemper Mahmood Reza Amiry-Moghaddam til VG. Han ber Norge ta initiativet for å skape en internasjonal allianse, bestående både av vestlige og muslimske land, for å avskaffe all bruk av dødsstraff mot mindreårige.

Les også:- Støre må våkne fra dialogdvalen

DØDSDØMT: Amir Amrollahi. Foto: Iranhr.net
DØDSDØMT: Amir Amrollahi. Foto: Iranhr.net

Amiry-Moghaddam peker på at den barrieren av frykt myndighetene har bygget opp de siste tiårene for første gang ble brutt med de omfattende gatedemonstrasjonene i forbindelse med presidentvalget i sommer. Nå har regimet trappet opp antallet henrettelser, hovedsakelig i forbindelse med draps- og narkotikasaker.

- Regimet øker antallet henrettelser og de som allerede har en dødsdom står i største fare. Blant disse er de mindreårige den svakeste gruppen, mener Amiry-Moghaddam.

Han sier fellesnevnere ved disse sakene er at de dømte kommer fra ressurssvake familier med mange sosiale problemer og at prosessene mot dem har store juridiske mangler.

Tar avstand

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch har tatt skarpt avstand fra Irans praksis og minnet om landets forpliktelser etter internasjonale traktater som utvetydig forbyr henrettelser av mindreårige.

- Etter Kina er vi det land i verden som henretter flest. Ingen andre land henretter så mange unge, sa advokat Mohammad Mostafaei da VG møtte ham i Teheran i juni. Han var Shojaies advokat, slik han også forsvarer de tre som nå er i størst fare for å bli henrettet.

FNs barnekonvensjon, som Iran er del av, forbyr eksplisitt dødsdom for forbrytelser begått av et barn under 18 år.

Les også:Iran vil gjøre det vanskeligere å dømme barn til døden

- Jeg startet å arbeide med disse sakene for fire år siden. Jeg ville gjøre myndighetene oppmerksomme på disse sakene. Jeg mener det er en inhuman praksis som ikke forventes av et islamsk land. Det eneste jeg kunne gjøre var å ta disse barnas saker, sa Mustafaei.

Artikkelen fortsetter under bildet

ADVOKAT FOR DØDSDØMTE: dvokat Mohammad Mostafaei forsvarer ca 30 av de 150 unge under 18 år som er dømt til døden i Iran. Foto: Helge Mikalsen
ADVOKAT FOR DØDSDØMTE: dvokat Mohammad Mostafaei forsvarer ca 30 av de 150 unge under 18 år som er dømt til døden i Iran. Foto: Helge Mikalsen

Stygg rekord

Bare en håndfull land har henrettet ungdomsforbrytere og flere stater har de siste årene forbudt en slik praksis. Iran er unntaket og ingen land henrettet flere unge. I følge Iran Human Rights ble minst ni mindreårige henrettet i Iran i 2007 og like mange i 2008. Hittil i år er minst fire henrettet for forbrytelser som fant sted før de fylte 18 år.

Les også:- To mindreårige lovbrytere skal henrettes i Iran i morgen

- Hvis viljen er til stede kan verdenssamfunnet gjøre noe mer enn bare å fordømme handlingen etter at en henrettelse er funnet sted. De som er nødvendig er et vedvarende press og at saken blir høyt prioritert. Norge kan stå i spissen for et slikt internasjonalt initiativ, fordi landet blir forbundet med menneskerettigheter og Nobelt fredspris, sier Amiry-Moghaddam.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks