Hovedinnhold

Iran ut mot USA etter terrorliste-beslutning

FJERNES FRA TERRORLISTE: Folkets Mujahedin-medlemmer demonstrerer i Geneve i Sveits. Gruppen er nå fjernet fra USAs terrorlister. Foto: AP
FJERNES FRA TERRORLISTE: Folkets Mujahedin-medlemmer demonstrerer i Geneve i Sveits. Gruppen er nå fjernet fra USAs terrorlister. Foto: AP
Iran retter skarp kritikk mot USA etter at amerikanerne besluttet å fjerne den iranske opposisjonsgruppen Folkets Mujahedin fra sin terrorliste.

Denne saken handler om:

Utenriksdepartementet i Teheran kaller USAs avgjørelse for «enda et anti-iransk trekk», og mener at det nok en gang avslører at USA er dobbeltmoralsk når det gjelder terrorisme.

Uttalelsen ble søndag offentliggjort på iransk fjernsyn.

Den islamske venstreradikale gruppen Folkets Mujahedin har vært innblandet i en rekke drap på høytstående iranske tjenestemenn de siste 30 årene. Gruppa har lenge stått på USAs terrorliste, men fredag kom meldingen om at den ikke lenger er svartelistet.

Amerikansk UD fremholder at man fortsatt er sterkt betenkt når det gjelder deler av gruppens virksomhet.

Utenriksminister Hillary Clinton tok beslutningen etter blant annet å ha vurdert gruppens avstandtaken fra voldsbruk og at det er gått over ti år uten angrep der gruppen har vært innblandet, opplyser utenriksdepartementet.

Folkets Mujahedin ble stiftet i 1964 og kjempet opprinnelig mot vestlig kapitalisme og imperialisme og for å styrte sjahen av Iran. Gruppa har nå sin base i Irak.

EU fjernet gruppa fra sin terrorliste i 2009.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks