Hovedinnhold

Iran knebler pressen før valget

HARD HÅND: Irans president Mahmoud Ahmadinejad har verdens øyne rettet mot seg. Foto: AFP
HARD HÅND: Irans president Mahmoud Ahmadinejad har verdens øyne rettet mot seg. Foto: AFP
Fem måneder før valget skal en rekke journalister ha blitt arrestert i Iran. Målet skal være å tie alle som kan skape opptøyer mot regimet i landet.

Denne saken handler om:

Iranske myndigheter, med president Mahmoud Ahmadinejad i spissen, ønsker ifølge nyhetsbyrået Reuters å unngå protestene de opplevde etter valget i 2009.

Etter anklager om valgjuks ble det opptøyer i landet, og nå forbereder regimet seg på neste valg. De siste to dagene skal en rekke journalister ha blitt arrestert. Journalister jobber for det som omtales som reformistiske aviser.

Journalistene og avisene de jobber for er uttalt kritiske til det islamske styresettet i landet, og har jobbet mot dette siden den islamske revolusjonen i landet i 1979.

Anti-revolusjonære

Journalistene skal ha blitt arrestert på grunnlag av å ha samarbeidet med anti-revolusjonære i landet.
Ifølge Reuters har journalistene vært ansatt i avisene Arman, Bahar, Etemaad, Sharg og Aseman weekly, samt økonomi-nyhetsbyrådet ILNA.

Senest i forrige uke gikk Irans justispolitiske talsmann ut og advarte mot journalistene.

- Basert på informasjon jeg har fra troverdige kilder fins det journalister som skriver for nasjonens aviser, samtidig som de jobber hånd-i-hånd med vestlige og anti-revolusjonære, sa Gholam Hossein Mohseni-Ejei, ifølge Reuters.

Ber om umiddelbar løslatelse

Organisasjonen Reporters Without Borders, som jobber for en fri og uavhengig presse, har reagert svært sterkt på arrestasjonene, og har bedt om en umiddelbar løslatelse av samtlige journalister som holdes fengselt i Iran.

TIL VÆRS: Iran meldte i dag at de har sendt denne apen i bane rundt jorda. Foto: AFP PHOTO/VAHIDREZA ALAEI
TIL VÆRS: Iran meldte i dag at de har sendt denne apen i bane rundt jorda. Foto: AFP PHOTO/VAHIDREZA ALAEI

Situasjonen i Iran er for tiden svært spent. Økonomiske sanksjoner har drevet prisene på varer i været, samtidig som verdens øyne er rettet mot landets romprogram - som i dag meldte om at de vellykket hadde sendt en ape i bane rundt jorda.

Ifølge nyhetsbyrået AP skaper det iranske fremskrittet bekymring i USA for at romprogrammet i virkeligheten er en fordekt måte å utvikle langdistansemissiler som kan utstyres med kjernevåpen.

Samtidig holder regimet en knallhard hånd rundt befolkningen.

På fire år er antallet offentlige henrettelser i Iran seksdoblet, beskrevet av Amnesty International som en henrettelseskampanje. I 2012 ble 60 mennesker henrettet offentlig i Iran, og landet er det i verden med flest henrettelser per innbygger.

Presset regime

- Vi har sett en spesiell økning i antall offentlige henrettelser og avstraffelser de siste par årene. I enkelte byer blir personer hengt og straffet på forskjellige steder, slik at så mange som mulig skal få det med seg. Dette er regimets terrormaskin mot eget folk og de gjør det for å skape frykt, har Iran-ekspert og talsmann for Iran Human Rights (IHR), Mahmood Amiry-Moghaddam uttalt til VG tidligere.

Amiry-Moghaddam tror regimet vil ty til enda flere offentlige henrettelser og avstraffelser frem mot valget i sommer.

Iran er kjent for å være en av verstingene når det gjelder å fengsle journalister, sammen med Tyrkia og Kina. I følge Committee to Protect Journalists skal det være totalt 45 journalister bak murene i landet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks