Hovedinnhold

Foreldrene har blitt bedt om å møte Mohammad for siste gang

DØMT TIL DØDEN: Mohammad Reza Haddadi (nå 22) var knapt 15 da han fikk dødsdommen i Iran. Henrettelsen er utsatt fire ganger tidligere, men denne gangen frykter familien at det er alvor. Foto: Iran Human Rights
DØMT TIL DØDEN: Mohammad Reza Haddadi (nå 22) var knapt 15 da han fikk dødsdommen i Iran. Henrettelsen er utsatt fire ganger tidligere, men denne gangen frykter familien at det er alvor. Foto: Iran Human Rights
(VG Nett) Mohammad Reza Haddadi (22) skulle ha blitt henrettet i dag, men myndighetene har utsatt hengingen. Men Mohammads foreldre har fått beskjed om å møte sønnen for siste gang.

Denne saken handler om:

Mohammad Reza Haddadis advokat, Mohammad Mostafaei, sier ifølge Iran Human Rights at han har blitt forsikret om at Haddadi ikke blir henrettet onsdag.

Men siden foreldrene har blitt bedt om å møte sønnen for siste gang, venter man at henrettelsen vil finne sted en av de neste dagene.

15 år gammel ble Mohammad Reza Haddadi dømt til døden, og i løpet av syv år har henrettelsen blitt utsatt fire ganger. Denne gangen frykter familien og menneskerettsorganisasjoner at iranske myndigheter mener alvor. Familien har fått et brev fra myndighetene, der det står at sønnen skal henrettes innen 48 timer.

LES OGSÅ:Pappa trygler for sønnens liv

- Lurt til å ta på seg skylden

Ifølge den norskiranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam skal Haddadi ha blitt lurt til å ta på seg skylden for et drap han ikke har begått.

- De mente at han var så ung at han ikke kunne få dødsstraff. Han ble lovet store summer med penger som skulle gis til familien, og han aksepterte det. Da han trakk forklaringen og fortalte sannheten, ble det ikke tatt hensyn til av myndighetene, sier Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Iran har forpliktet seg til å følge Konvensjonen om barns rettigheter (CRC), men er likevel det landet som henretter flest mindreårige hvert år, ifølge Iran Human Rights.

Mahmood Amiry-Moghaddam blogger:- Lurer på hvordan han klarer å sove om nettene

Fordømte henrettelsen

Norske myndigheter fordømte mandag henrettelsen av Mohammad Reza Haddadi under et møte med Irans ambassadør Seyed Hossein Rezvani.

- I Haddadis sak reagerer vi spesielt på at han er mindreårig. Jeg har minnet ambassadøren på at han var 15 år da han ble dømt, og at dommen er uakseptabel i forhold til Irans internasjonale forpliktelser, sa statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet til VG Nett etter møtet i går.

Fordømmelsen har vakt internasjonal oppsikt, og er blant annet referert på BBC på farsi.

- Dette har også blitt godt lagt merke til i det norskiranske miljøet, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks