Hovedinnhold

Enda en mindreårig henrettes: - Vi har juridisk rett til å stoppe Iran

(VG Nett) Mahmood Amiry-Moghaddam sier at det er på tide at verdenssamfunnet innfører sanksjoner mot Iran. Landet skal henrette nok en mindreårig i morgen.

Denne saken handler om:

HENRETTES: Mohammad Reza Haddadi var bare 15 år da han ble dømt for et drap han hevder han ikke har gjort. Foto: Iran Human Rights
HENRETTES: Mohammad Reza Haddadi var bare 15 år da han ble dømt for et drap han hevder han ikke har gjort. Foto: Iran Human Rights

Mohammad Reza Haddadi var bare 15 år gammel i 2003 da han ble dømt for å ha begått et drap. I morgen skal han henrettes ved henging.

Den norsk-iranske legen og menneskerettighets-forkjemperen Amiry-Moghaddam har engasjert seg kraftig i dødsdømtes rettigheter i Iran gjennom organisasjonen Iran Human Rights. Han sier at verken Norge eller verdensamfunnet gjør nok for å stoppe Iran.

- Vi har juridisk rett til å stoppe Iran. Landet har ratifisert FNs barnekonvensjon, og den er bindende. Ifølge konvensjonen er det ikke lov å henrette mindreårige, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:Delara Darabi hengt etter drapsdom

Innføre sanksjoner

Amiry-Moghaddamb sier at det ikke er vanskelig å komme med straffetiltak, men at det handler om politiske prioriteringer.

- Iran har forpliktet seg til å ikke bryte konvensjonene, og dermed kan man stille krav om at de ansvarlige skal stilles for retten. Man kan også innføre sanksjoner overfor iranske politikere eller stanse videre investeringer i landet, sier han.

Menneskerettighetsforkjemperen trekker frem at Norge er i en særskilt posisjon med mange gode internasjonale forbindelser. Han trekker spesielt frem gjennomslaget Norge hadde med å forby klasebombing, og han mener at vi burde sette oss et lignende mål for barnas rettigheter.

- Om vi kunne satt et konkret mål, som at innen 2011 skal ingen barn henrettes, så hadde vi hatt noe å jobbe mot. Men det virker ikke som om denne saken har en så stor betydning for politikerne, som for eksempel Utenriksdepartementet involverer seg bare i enkeltsaker, sier Amiry-Moghaddamb.

Les Amiry-Moghaddambs blogg her:«Delara skal ikke dø forgjeves»

Sårbare

BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger
BEKYMRET: Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights er redd for hva som vil skje da oppmerksomheten legger seg. Foto: Stian Eisenträger

Han presiserer at det er mange i Iran som er bevisste på problemstillingen og at svært mange sivile ønsker en forandring i rettssystemet.

- Det har vært mange advokater som har stått frem i Irans medier og sagt at henrettelser av barn er ulovlig. Så det finnes et sivilt samfunn som er engasjert, men uten internasjonal støtte blir de svært sårbare, sier Amiry-Moghaddamb.

Dømt til døden

Mahmood Amiry-Moghaddam forteller hvordan Mohammad Reza Haddadi har forklart seg om den fatale dagen da drapet skjedde:

Mohammad Reza Haddadi er i en bil med en gruppe eldre gutter da bilen plutselig går varm. Den unge fattiggutten og annen gutt blir bedt om å løpe ut for å hente vann de kunne helle i motoren. Det tar lang tid før de finner vann, og da de endelig returnerer er sjåføren av bilen allerede blitt drept. Dermed skjer det som skal gjøre at femtenåringen havner i fengsel. Som den yngste i bilen presser de eldre guttene han til å påta seg skylden. De sier at han kommer til å få en kort fengselsstraff, i tillegg til at moren til Haddadi skal få en klekkelig pengesum mot at han gjør det.

Gutten går til slutt med på det, med et ønske om å hjelpe sin fattige mor. Da moren kommer og besøker han i fengselet spør gutten henne om hun har mottatt noen penger. Det har hun ikke. Gutten bryter sammen og forteller moren alt som har skjedd fra start til slutt, og familien tar straks affære og skriver til dommeren. Det er dessverre for sent. Dom i saken er falt og Haddidi er dømt til døden.

I morgen skal gutten som nå er 20 år henrettes. Ifølge iransk lov skal advokaten ha beskjed 48 timer før henrettelsen finner sted. I stedet kontaktet myndighetene Haddidis far og opplyste ham om henrettelsen. Advokaten fikk dermed vite det den veien.

Store mørketall

- Dette er en veldig typisk sak. De som dømmes er fra ressurssvake familier, de har hatt en ufullstendig rettergang og de blir dømt på tilståelse. En tilståelse som ofte har kommet under sterkt fysisk press, som ved pisking. For å opprettholde frykten i befolkningen i et regime som Iran er det de svakeste som må ta støyten, det er de som blir henrettet, sier Amiry-Moghaddamb.

Han sier at ni mindreårige ble henrettet i Iran i fjor, men at det er store mørketall. Ifølge Iran Human Rights sitter nå 150 mindreårige dømt til døden i iranske fengsler.

Påvirket av vestlige voldsfilmer

1. mai i år ble Delara Darabi henrettet for et drap hun skal ha begått som 17-åring. Hun skal ha drept sin kusine sammen med sin kjæreste. Hennes advokat har hele tiden hevdet hennes uskyld, og sagt at hun ble presset til å tilstå. Iran mener vestlige voldsfilmer påvirket henne, og hevder hengingen var et krav fra offerets familie.

Saken ble mye omtalt i norske og internasjonale medier før henrettelsen og Amnesty International Norge leverte flere hundre underskrifter til den iranske ambassaden i Oslo. Det internasjonale presset hjalp ikke, og de iranske myndighetene gjennomførte hengingen første dagen i mai.

Artikkelen fortsetter under bildet

HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights
HENRETTET: Delara Darabi. Foto: Iran Human Rights

Ingenting med islam å gjøre

- Dette er et verdispørsmål. Det handler om barn og det er voksne som må forsvare dem. Norge er et land som kan og bør ta initiativ, sier Amiry-Moghaddamb.

Saudi Arabia, Sudan, Pakistan og Jemen hadde dødsstraff for mindreårige frem til 2008, men Iran er nå det eneste landet i verden som praktiserer det.

- Derfor har det ingenting med islam eller sharia-lover å gjøre, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Han synes at det nå er på tide at norske politikere gjør noe med situasjonen.

- Når det står i Soria Moria-erklæringen at de aktivt skal arbeide for avskaffelse av dødsstraff, bør dødsstraff for barn få mer oppmerksomhet, sier han.

Amiry-Moghaddamb oppfordrer mannen i gata til å sette press på myndighetene, og engasjere seg i valg.

- Politikerne må skjønne at dette er noe vi bryr oss om, og hvis ikke de engasjerer seg så får de heller ikke våre stemmer. Dette handler om menneskeverd, avslutter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks