Hovedinnhold

402 mennesker henrettet i Iran i fjor

Mohammad Amin Valian (20) er en av mange iranere som nå er dømt til døden. Foto: Iran Human Rights
Mohammad Amin Valian (20) er en av mange iranere som nå er dømt til døden. Foto: Iran Human Rights
(VG Nett) 402 mennesker ble henrettet i 2009 i Iran. Det er det høyeste tallet på ti år.

Denne saken handler om:

I forrige uke ble studenten Mohammad Amin Valian (20) dømt til døden i Iran. Han er ifølge regimet moharebeh - fiende av Gud. Bakgrunnen for den voldsomme straffen var at Valian innrømmet å ha kastet stein mot sikkerhetsstyrker under feiringen av høytiden ashura i desember 2009.

Hans historie er langt fra unik.

- Daglig blir personer henrettet i Iran. I 2009 ble 402 henrettet, noe som er det høyeste tallet på ti år, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam.

Høye mørketall

Tallene er hentet fra Iran Human Rights årlige rapport om henrettelser i landet. Talsmann Amiry-Moghaddam mener at selv om tallet på henrettelser i fjor var rekordhøyt, finnes det høye mørketall.

Les hele rapporten her

- Det er mange henrettelser vi ikke har tatt med i denne beregningen fordi vi ikke har fått det 100 prosent bekreftet. Det at tallet likevel blir det høyeste på ti år, gir selvfølgelig stor grunn til bekymring, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Les også: Ni dømt til døden i februar

(Saken fortsetter under bildet)

Presidentvalget i juni skapte voldsomme reaksjoner i Iran. Her under et valgmøte i Teheran. Foto: Helge Mikalsen
Presidentvalget i juni skapte voldsomme reaksjoner i Iran. Her under et valgmøte i Teheran. Foto: Helge Mikalsen


Vaklende regime

Etter presidentvalget i juni 2009 har det kokt i Iran. Demonstrasjoner lokket flere tusen til gatene, og regimets soldater og tilhengere responderte med vold. Amiry-Moghaddam tror det økte antallet henrettelser er et tegn på et vaklende regime som prøver å gjenvinne kontrollen.

- De ønsker å skremme demonstrantene til stillhet og bruker frykten for eget liv som virkemiddel. Dette er et tegn på et desperat regime, sier han.

Han viser til at tallet på henrettelser gikk kraftig opp den første måneden etter de verste demonstrasjonene.

- De prøver å gjenvinne kontrollen, men for første gang på 30 år har folket i Iran brutt med fryktregimet. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før regimet faller, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Les mer på Amiry-Moghaddams blogg

Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er meget bekymret over utviklingen i Iran Foto: Stian Eisenträger
Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er meget bekymret over utviklingen i Iran Foto: Stian Eisenträger

Ønsker sanksjoner

Amiry-Moghaddam ønsker seg målrettet internasjonale sanksjoner.

- De fleste sanksjoner mot Iran er i dag knyttet til atomprogrammet. Jeg skulle ønske at man også reagerte på brudd på menneskerettigheter på samme måte, sier han.

Les også: Støre- Vi måtte reagere mot Iran

Signal til opposisjonen
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, peker på at det høye antallet henrettelser stammer fra et regime som ønsker å sende tydelige signaler til opposisjonen.

- Det er ikke tilfeldig at antall henrettelser øker samtidig som man finner økt motstand innad i Iran. Dette er regimets måte å sende beskjed til opposisjonen om å holde seg i ro.

Egenæs finner situasjonen svært bekymringsfull, spesielt med tanke på rettssystemet i Iran.

- Vi vet at flere blir mishandlet og dømt for ting de ikke har gjort. Det, i tillegg til det høye antallet henrettelser, gjør at vi selvfølgelig er svært bekymret for situasjonen i landet, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks