Hovedinnhold

Sjokkbilder fra påstått Irak-massakre

BLODSPOR: Veggene på soverommet viser tydelige blodspor. Et par av bildene advokaten har offentliggjort i dag vurderer VG Nett som for sterke til å vise. Foto: AP
BLODSPOR: Veggene på soverommet viser tydelige blodspor. Et par av bildene advokaten har offentliggjort i dag vurderer VG Nett som for sterke til å vise. Foto: AP
(VG Nett) En irakisk advokat har offentliggjort sjokkerende bilder fra den angivelige massakren i Haditha i Irak.

Denne saken handler om:

Amerikanske soldater skal ha drept 24 sivile, deriblant barn, i massakrene som skal ha skjedd i november i fjor.

Bildene som advokat Khaled Salem Rsayef har offentliggjort viser svært mye blod. Blant annet i en seng, og på gulv og vegger på et soverom. Bildene skal ikke være tatt av advokaten selv.

Han representerer derimot flere av familiene, og hevder at han selv mistet en søster, hennes mann, en tante, hennes mann og flere søskenbarn i det påståtte angrepet. Khaled Salem Rsayef sa i dag at massakren skal ha vært utført av tre eller fire marinesoldater, og at rundt 20 andre skal ha ventet på utsiden av husene.

Blir etterforsket

Saken, som ble kjent i mars, er for tiden under etterforskning av det amerikanske militæret. Etterforskningen vil trolig resultere i anklager for mord og tjenesteforsømmelse mot flere av soldatene. Ifølge Sky News vil minst fire av soldatene bli siktet for drap, og kan få dødsdom hvis de blir funnet skyldige.

Pentagon-etterforskere mistenker at en gruppe marinesoldater gikk fullstendig berserk, etter at en kollega av dem ble drept av en bombe i Haditha 19. november i fjor.

KULEHULL: Kulehullene på veggen i et av husene der massakren skal ha skjedd. Foto: AP
KULEHULL: Kulehullene på veggen i et av husene der massakren skal ha skjedd. Foto: AP

Forsvarssjef Peter Pace har stresset at etterforskningen skal til bunns i to forhold: Hva skjedde egentlig i Haditha tidlig om morgen 19. november i fjor, og hvorfor gikk det så lang tid før det ble kjent?

Løy

I går skrev Washington Post at etterforskningen trolig vil konkludere med at offiserer har avgitt falsk rapport om hendelsen til deres overordnede.

De skal på sin side ha latt være å undersøke rapportene godt nok, selv om innholdet burde ha ført til at de gikk disse nærmere i sømmene. Den amerikanske avisa har sine opplysninger fra offisielt hold i det amerikanske militæret.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks