Hovedinnhold

Navnebløff kan gi livsvarig

ID-KAOS: Drapssiktede Osman Omar Osman sammen med sin avdøde kone Marita Strøm i Namsos. Foto: PRIVAT
ID-KAOS: Drapssiktede Osman Omar Osman sammen med sin avdøde kone Marita Strøm i Namsos. Foto: PRIVAT
TRONDHEIM/OSLO (VG) Navnebytte kan koste Marita Strøms drapssiktede ektemann livsvarig fengsel i Irak, hvis han blir dømt.

Denne saken handler om:


I tillegg kan mannen risikere å miste det norske statsborgerskapet på cella.

Selv om 94 prosent av asylsøkerne kommer til Norge uten pass, løper siktede Osman Omar Osman risiko for å bli helt overlatt til irakiske myndigheter på grunn av en eventuell navnebløff.

Fengslet

Siden fredag har den drapssiktede familiemannen vært fengslet med brev- og besøkskontroll i Nord-Irak. Kripos, UDI, UD og lokalt politi jobber på spreng med å få på plass fakta i saken.

- Det viktigste er å få en endelig avgjørelse av hans egentlige ID, sier leder for Kripos' Interpol-avsnitt Helge Tangen til VG.

- Men det er vel ingen bombe at asylsøkere oppgir falske navn når de kommer til Norge?

- Nei, men hvis dette ikke er hans reelle ID, så er han ikke norsk statsborger lenger. Det er en avgjørende forskjell, for da kan vi ikke kreve ham utlevert. Da er han irakisk borger, sier Tangen.

I Norge går drapssiktede under navnet Osman Omar Osman og har fødselsår 1978. Ifølge irakiske myndigheter er han født i 1972 og registrert som Faraidun Latif Sharif. Siktedes bror, Farhad Osman, reagerer på all oppmerksomheten rundt brorens ID.

Frykter tortur

- De kan ikke bare ta fra ham statsborgerskapet mens han sitter på en celle uten at han får uttalt seg, sier Farhad Osman.

Han frykter at broren blir torturert i irakisk fengsel. Ifølge ham skal Osman Omar Osman ha fått innvilget et kort møte med eldstedatteren (4) og søsteren onsdag kveld - hvor han virket svært medtatt og forkommen.

- På norsk jord kan de kjøre en sak om statsborgerskap. For tiden er han faktisk norsk, sier Farhad Osman, og understreker at asylsøkere flest er på flukt, og ikke ønsker å bli sporet opp.

- Vi skal prøve å finne ut hva som er situasjonen og hvordan den kan løses. Vi har ikke fått kontakt med ham (Osman), så vi har ikke grunn til å tro det ene eller andre om ham, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks