Hovedinnhold

Irakisk militærtopp: - Vi trenger USA i 10 år til

Obama skal trekke styrkene ut i 2011

(VG Nett) Irak er ikke i stand til å ta tilbake kontrollen over eget land. Det mener militærsjef Babakir Zebari, og ber om amerikansk tilstedeværelse til 2020.

Denne saken handler om:

Denne måneden starter tilbaketrekkingen av tusenvis av de totalt 64.000 amerikanske soldatene som er i Irak. Ifølge en fersk uttalelse fra USAs regjering er planen at disse vil være fraktet hjem for godt innen utgangen av 2011.

BILDESPESIAL:Se bildene fra invasjonen i 2001

Denne strategien er den irakiske militærtoppen Babakir Zebari svært skeptisk til. Etter over sju år med sammenhengende hard krigføring mener Zebari at det irakiske militæret ikke vil være godt nok trent før i 2020, og at de ikke kommer til å være i stand til å takle sikkerhetssituasjonen i landet uten amerikanernes hjelp.

LES OGSÅ:Saddam-topp kritiserer USAs exit i Irak

- Titalls soldater igjen etter 2011

Barack Obamas tilbaketrekkingsstrategi går ut på at om lag 50.000 soldater skal holdes igjen som en «overgangsstyrke» etter den nært forestående hjemsendingen. Innen nyttår 2011 vil også disse bli sendt hjem, foruten noen titalls, som etter planen skal være underlagt ambassaden i Bagdad.

Den britiske avisen Daily Telegraph møtte den irakiske militærsjefen samme dag som åtte av hans soldater ble drept i et selvmordsangrep. Det er ikke bare en dårlig opplært hær som gjør Zebari alvorlig bekymret. I det siste har voldsbruken i landet eskalert, og det er også sterke indikasjoner på at al-Qaida har trappet opp med flere angrep enn tidligere.

I TUSEN KNAS: Statuen av Saddam Hussein ble veltet overende kort tid etter invasjonen i 2003. Foto: CNN
I TUSEN KNAS: Statuen av Saddam Hussein ble veltet overende kort tid etter invasjonen i 2003. Foto: CNN

- Nå går tilbaketrekkingen bra, fordi de (amerikanerne journ.anm) fortsatt er her. Problemet begynner etter 2011, for da må politikerne finne andre måter å fylle tomrommet. Dersom noen spør meg om hva jeg mener om tilbaketrekkingen ville jeg sagt til politikerne at det amerikanske militæret må bli her helt til den irakiske hæren er klar til å ta over kontrollen i 2020, sier Babakir Zebari til avisen.

LES OGSÅ:Irakiske mødre væpner seg for å forsvare barn og hjem

Blodigste måneden på to år

Juli var den blodigste måneden enn noen annen de siste to årene. Til sammen ble 396 sivile, rundt 100 opprørere, 89 politifolk og 50 soldater drept, ifølge tall fra irakiske myndigheter.

Likevel står Obama på sitt. Han er klar på at en endelig tilbaketrekking er den riktige veien å gå, til tross for at det er blitt advart om at voldsbruken i landet kan øke etter hvert som tiden går uten at landet får noen ny regjering. Nesten fem måneder etter forrige parlamentsvalg pågår det fortsatt forhandlinger om hvem som skal styre Irak.

MANGE DØDE: Det har den siste tiden vært stor motstand mot krigen i Irak blant det amerikanske folket. Mye av grunnen er alle soldatene som har kommet hjem i kiste de siste årene. Bare her på gravstedet Arlington National Cemetery i Washington, er 469 ofre for Irak-krigen gravlagt. Foto: AFP
MANGE DØDE: Det har den siste tiden vært stor motstand mot krigen i Irak blant det amerikanske folket. Mye av grunnen er alle soldatene som har kommet hjem i kiste de siste årene. Bare her på gravstedet Arlington National Cemetery i Washington, er 469 ofre for Irak-krigen gravlagt. Foto: AFP

Siden Barack Obama kom til makten i januar 2009 har han sendt hjem over 80.000 soldater.

Da USA invaderte landet, primært fra Kuwait, den 20. mars 2003, gikk amerikanerne inn med 250.000 soldater. Samtidig fikk de støtte fra omkring 45.000 britiske, 2000 australske og 200 polske soldater. Nord i landet deltok rundt 50.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra koalisjonen.

LES OGSÅ:FN forlenger Irak-operasjon med ett år

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks