Hovedinnhold

Frykter Mosul vil bli «nytt Aleppo»

<p>GJØRMETE OG KALDT: Al-Khazer leiren drøye to mil utenfor Mosul er nå overfylt, men grunnet dårlig drenering og manglende oppvarming, er forholdene dårlige i leiren.</p>

GJØRMETE OG KALDT: Al-Khazer leiren drøye to mil utenfor Mosul er nå overfylt, men grunnet dårlig drenering og manglende oppvarming, er forholdene dårlige i leiren.

Foto: Maria Korkunc/Røde Kors
ISTANBUL (VG) Mosul-offensiven kan bli så langvarig at beleiringen vil føre til sivile lidelser på linje med Aleppo, advarer Røde Kors.

Denne saken handler om:

Allerede i offensivens første uke, ble det klart at IS-krigerne i Mosul ville kjempe til døden, og at å beseire dem ville ta mye lengre tid enn forventet. 

Nå har kampene rast siden midten av oktober, og fortsatt kjemper den irakiske hæren i byens østlige ytterkant.

Men Mosul er omringet: Av sjiamilitser fra nord, av kurdiske styrker fra øst, og av den irakiske hæren fra sør. Forsyningslinjene til IS som tidligere gikk til Syria, er kuttet av.

Les reportasjen: En uke ved fronten mot IS

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt Apeland, besøkte områdene rundt Mosul i forrige uke. Han ble vitne til en svært vanskelig situasjon for de sivile som har klart å ta seg ut av byen, og fikk høre om en pågående humanitær katastrofe inne i byen.   

– Vi kan stå overfor et nytt Aleppo, hva sivile lidelser angår. Det er store forskjeller i hvem som er de stridende partene, og flere andre forskjeller, men det er én åpenbar likhet: En stor sivilbefolkning er stengt inne i et lite, beleiret område, sier Apeland til VG.

Les ogsåEvakuering i gang igjen i Aleppo

<p>I IRAK: Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.</p>

I IRAK: Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Foto: Maria Korkunc/Røde Kors

Et sted mellom 1 og 1,2 millioner mennesker befinner seg fortsatt inne i de IS-styrte delene av Mosul.

– Rapportene vi fikk høre tyder på at IS-styret blir mer brutalt etter hvert som det irakiske militæret rykker nærmere, sier Apeland.

Mangel på vann og mat

Dette samsvarer med hva Flyktninghjelpen i Irak får vite. Selv om det er vanskelig å vite nøyaktig hvordan situasjonen er inne i Mosul, ettersom IS truer med å henrette dem som varsler utenforstående, er tegnene alvorlige.

– Vi vet at det er stor mangel på nok rent drikkevann, og at matlagrene stadig minker, mens prisene øker enormt. Samtidig er det veldig kaldt i regionen nå, sier Karl Schembri fra Flyktninghjelpen.

Masseflukten man fryktet på forhånd har uteblitt ettersom IS har kjempet så hardt, og truer alle som rømmer med halshugging. Men omtrent 110.000 personer har flyktet så langt, og bor i åtte ulike teltleirer.

– Det regner og blåser surt, mange av teltene er i dårlig forfatning og dreneringen er et stort problem etter det jeg kunne se. Oppvarming til teltene og varme klær er et akutt behov, sier Apeland i Røde Kors.

– Det største problemet jeg ble vitne til var at helsevesenet i Erbil er fullstendig overbelastet, slik at krigsskadede dør mens de venter på legehjelp, fortsetter han.

Kvinnelige flyktninger utrygge

Flyktninghjelpen har gjort en undersøkelse blant de internt fordrevne fra Mosul, som viser at nær syv av ti vil returnere til byen, dersom det blir fredelig nok. Og til tross for tiår med krig har seks av ti flyktninger tro på en trygg fremtid i Irak.

<p>VENTER PÅ MAT: Menn i All-Khazer leiren venter på matutlevering fra Røde Halvmåne.</p>

VENTER PÅ MAT: Menn i All-Khazer leiren venter på matutlevering fra Røde Halvmåne.

Foto: Maria Korkunc/Røde Kors

Samme undersøkelse viser at blant menn er over syv av ti fornøyde med forholdene i flyktningleirene, mens under to av ti blant kvinnelige flyktninger føler at de blir tilstrekkelig ivaretatt.

– Det er alvorlig og tyder på at mange kvinner føler seg utrygge. Et konkret problem er mangelen på atskilte toaletter og dusjer. Et annet er at mange av kvinnene er enslige og frykter overgrep. Det tyder også på at forholdene for barna er for dårlige, ettersom det i hovedsak er kvinnene som passer barna i leirene, sier Karl Schembri i Flyktninghjelpen.  

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks