Hovedinnhold

- Ekstremister steiner unge «emoer» til døde i Irak

GJEMMER SEG: Unge irakere som regner seg selv som «emoer» skjuler identiteten sin bak damp fra en tradisjonell vannpipe i byen Najaf. Najaf ligger 16 mil fra Bagdad, der 58 antatt homofile skal ha blitt drept de siste seks ukene. Foto: Alaa al-Marjani/AP Foto:
GJEMMER SEG: Unge irakere som regner seg selv som «emoer» skjuler identiteten sin bak damp fra en tradisjonell vannpipe i byen Najaf. Najaf ligger 16 mil fra Bagdad, der 58 antatt homofile skal ha blitt drept de siste seks ukene. Foto: Alaa al-Marjani/AP Foto:
(VG Nett) Flere unge «emoer» har blitt brutalt drept i Irak den siste tiden, ifølge menneskerettsaktivister.

Denne saken handler om:

En stor gruppe unge mennesker som identifiserer seg med «emo»-kulturen skal ha blitt drept i Irak den siste måneden.

Grunnen skal være at subkulturen, der ettersittende klær, piercinger og forseggjorte hårfrisyrer er en del av imaget, knyttes tett til homofili i de sjiamuslimske miljøene i landet. Ifølge BBC har Iraks innenriksdepartement nylig omtalt «emoer» som djeveldyrkere.

- Har drept 58

Menneskerettighetsgrupper regner med at så mange som 58 irakere som er homofile eller antas å være homofile er blitt drept bare de siste seks ukene, melder AP.

Alle unntatt ett av ofrene skal være menn.

Ifølge Daily Mail kan tallet på drepte i kampanjen være enda høyere, opp mot 90 personer.
En relativt ny liste som navngir 33 personer og hjemadressene deres er blitt distribuert av militante i det sjiamuslimske Sadr City-området i Bagdad. Formålet med dødslistene er å drepe personene som er navngitte om de ikke endrer måten de kler seg på.

Frykter tilbakefall

Eksperter frykter nå et tilbakefall til de mange forbrytelsene som ble gjort på bakgrunn av hat mot homofile i 2009, skriver AP.

I Irak er homofili sett på som svært tabu, og personer som står fram som homofil, blir sett på som fritt vilt. Forbrytere som står bak kriminelle handlinger mot homofile, får ofte gå fri.

Steinet til døde

I følge den Kairo-baserte avisen al-Akhbar, skal en gruppe væpnede menn kledd i sivile klær ha ledet dusinvis av tenåringer til bortgjemte områder og steinet dem til døde.

Deretter har likene blitt dumpet i søppelcontainere over hele Bagdad.

Øyenvitner og menneskerettighetsgrupper i Irak sier at noen av ofrene er blitt drept ved at de sjiamuslimske grupperingene har knust hodene deres med sementblokker, melder AP.

De bevæpnede mennene som står bak angrepene på «emo»-kulturen, skal i følge al-Akhbar tilhøre en av de mest ekstremistiske religiøse gruppene i Irak.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks