Hovedinnhold

Bush tviler på seier i Irak

VIL ØKE STYRKENE: Usas president George W. Bush vurdere å øke styrkene i Irak. Foto: AP
VIL ØKE STYRKENE: Usas president George W. Bush vurdere å øke styrkene i Irak. Foto: AP
President George W. Bush innrømmer nå for første gang at USA ikke er i ferd med å vinne krigen i Irak. Han tviler på seier, og svaret blir å sette inn flere soldater.

Denne saken handler om:

Bushs innrømmelser kom samme dag som USAs nye forsvarsminister kom på et uannonsert besøk til Irak.

- Vi står ikke foran en seier, men vi er heller ikke i ferd med å tape, understreker Bush i et intervju med The Washington Post.

Dette står i skarp kontrast til presidentens uttalelse bare noen dager før kongressvalget i forrige måned, da han triumferende sa:

- Vi er så absolutt i ferd med å vinne.

Bush mener det er på tide å øke styrketallet for hæren og marinekorpset og sende flere soldater til Irak og Afghanistan, også det stikk i strid med hva han tidligere har sagt.

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld ville ikke øke antall soldater, og Bush var enig med ham.

Gates med ny strategi

Den nye Pentagon-sjefen Robert Gates skal legge fram en ny strategi for Irak, men som tidligere medlem av Baker-kommisjonen er han neppe fremmed for en gradvis tilbaketrekking. Gates kom onsdag på et overraskende besøk til Irak, tydeligvis for skaffe seg oversikt over situasjonen. Gates skal møte ledende amerikanske militære i Irak.

Gates sa mandag at et nederlag i Irak vil være «en katastrofe som vil ri USA som et mareritt, sette vår troverdighet på spill og true amerikanske liv i årtier».

- Vi ønsker alle å finne fram til en ordning slik at vårer soldater kan komme hjem. Men som presidenten har understreket, vi har ikke råd til å feile i Midtøsten, sa Gates mandag da han overtok som toppsjef i Pentagon.

Gates skal benytte oppholdet i Bagdad til samtaler med de amerikanske militære lederne og møte medlemmer av Iraks regjering, deriblant statsminister Nuri al-Maliki.

Slanket hær

Bush er nå plutselig på linje med dem som mener de amerikanske styrkene i Irak sliter, etter at strikken tydeligvis er tøyd altfor langt. Nå vil Det hvite hus åpne for å styrke hæren og marineinfanteriet som tar de tyngste takene i Irak.

Den amerikanske hærens mannskaper er totalt oppe i vel 500.000 mann, en forsiktig økning på rundt 25.000 soldater siden 11. september 2001. Bush ser ikke bort fra at hæren om kort til vil være styrket med 70.000 soldater, men han sier ikke noe konkret om hvor mange av disse som eventuelt vil bli sendt til Irak.

Det er en «beskjeden» hærstyrke sammenlignet med hva USA hadde under Koreakrigen 1950-53 og Vietnamkrigen noen år senere. Da var hærens mannskaper oppe i 1,6 millioner soldater i aktiv tjeneste, skriver The New York Times.

Budsjettsprekk

Bush-administrasjonen ser seg nå nødt til å be Kongressen om ytterligere 100 milliarder dollar til krigen i Irak og Afghanistan. Det kommer i tillegg til de 70 milliarder som allerede er bevilget til disse krigene for inneværende budsjettår.

Men nå har demokratene flertall både i Senatet og Representantenes hus, og Bush-administrasjonen vil bli satt under et langt hardere press enn tidligere. Flere senatorer, som John Kerry og John McCain, har lenge ivret for flere soldater til Irak, uten å bli bønnhørt av presidenten.

Hvis Bush får sin ønskede budsjettøkning gjennom i Kongressen, vil de samlede utgifter til krigen i Irak og Afghanistan siden 11. september 2001 komme opp i 600 milliarder dollar.

Denne uhyrlige sum betyr at «krigen mot terror» så langt er blitt mer kostbar for amerikanske skattebetalere enn det Vietnamkrigen ble. I Vietnam brukte USA 547 milliarder dollar, når korrigering for inflasjonen er regnet inn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks