Hovedinnhold

Nye krav før Krekar kan sendes til Irak

OMSTRIDT: Mulla Krekar. Foto: AFP/DANIEL SANNUM LAUTEN
OMSTRIDT: Mulla Krekar. Foto: AFP/DANIEL SANNUM LAUTEN
Høyre-leder Erna Solberg frykter at regjeringen har skjerpet betingelsene for utlevering av Mulla Krekar til Irak.

I november 2007 uttalte Utenriksdepartementet at Norge må ha «grunn til å tro» at eventuelle garantier om human behandling av Krekar, ville bli etterlevd.

Men nå sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge må ha «observert irakisk praksis over tid og gjøre seg opp en selvstendig mening om situasjonen for å kunne bygge på forpliktende garantier som irakiske myndigheter har avgitt».

- Jeg kjenner ikke igjen den formuleringen fra tidligere. For meg høres det ut som en ny spesifisering som kan tolkes i skjerpende retning, sier Solberg til VG.

LES OGSÅ:Krekar-dokumentar latterliggjør Norge

Ny grunnlov

For nesten to år siden mente Høyre-lederen at forholdene i Irak var såpass forbedret, med ny grunnlov på plass, at Norge burde starte forberedelsene til en utleveringsavtale om Krekar med Irak. I november 2007 skrev hun derfor et brev til regjeringen.

Men den daværende arbeids- og inkluderingsministeren Bjarne Håkon Hanssen (Ap) mente at situasjonen i Irak var for usikker til å ta formell kontakt.

I går sa Støre til VG at han og den irakiske utenriksministeren var enige om å starte arbeidet med et utkast til avtale om utlevering av Krekar.

- Det er åpenbart slik at regjeringen gjør noe når belastningen er i ferd med å bli for stor. Kanskje regjeringen nå føler seg alene i denne saken? Uansett er det bedre sent enn aldri, sier Erna Solberg til VG.

LES OGSÅ:UD endrer ikke synet på mulla Krekar

Frp-krav

Også Frp har gjentatt kravet om en snarlig utvisning av Krekar. Carl I. Hagen uttalte i går at Støre har null troverdighet i Krekar-saken.

I NBC-dokumentaren «The Wanted» som TV2 sender i morgen, sier Hagen at Krekar bør kunne utvises allerede i høst, etter at NBC har innhentet et dokument hvor myndighetene i Nord-Irak sier at de garanterer for at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur.

Jonas Gahr Støre sier til VG at han har sendt denne erklæringen til myndighetene i Bagdad for å få deres vurdering av garantien.

- Vi kan ikke legge til grunn et dokument som formidles til Norge av et amerikansk TV-selskap. I tillegg må Norge kreve mer enn en garanti før utlevering kan finne sted, sier Støre.

- Har regjeringen skjerpet vilkårene for å utlevere Krekar til Irak?

- Nei, Kravet om at vi selv må ha en oppfatning av situasjonen i Irak, har vi lagt til grunn hele tiden. For tiden er det ingen europeiske land som utleverer irakere i en lignende situasjon som Krekar, sier Støre.

LES OGSÅ:Amerikansk dokumentar-team jakter på Krekar

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks