Hovedinnhold

AP: Minst 28 drept i bombeangrep i Bagdad

<p>STORE ØDELEGGELSER: Irakiske sikkerhetsstyrker undersøker åstedet på et marked i Bagdad sentrum, lørdag.</p>

STORE ØDELEGGELSER: Irakiske sikkerhetsstyrker undersøker åstedet på et marked i Bagdad sentrum, lørdag.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters
I tillegg ble 54 såret da to selvmordsbombere sprengte seg på et marked i Bagdad.

Denne saken handler om:

Tallet på drepte og sårede bekreftes både av en politisjef, en sykehustalsperson og innenriksdepartementet.

– Mange av ofrene var folk som jobber i butikkene på markedet. De var samlet rundt en vogn som selger frokost da eksplosjonene ble utløst, sier en av butikkeierne, Ibrahim Mohammed Ali.

<p>UNDERSØKER ÅSTEDET: Det er fortsatt usikkert hvor mange som mistet livet i det grufulle angrepet.</p>

UNDERSØKER ÅSTEDET: Det er fortsatt usikkert hvor mange som mistet livet i det grufulle angrepet.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Istykkerrevne klær og forvridde metallbiter lå strødd over blodpøler på bakken nær Rasheed-gata, en av hovedfartsårene gjennom Bagdad, opplyser en AFP-fotograf på stedet.

De første opplysningene gikk ut på at to veibomber hadde eksplodert tidlig lørdag morgen. Deretter sa politiet at det dreide seg om én veibombe og at en selvmordsbomber deretter sprengte seg like ved. Senere lørdag formiddag konkluderte politiet med at det var to selvmordsbombere som sto bak angrepet.

Fikk du med deg? Folket raste i sommer mot manglende sikkerhetstiltak etter at over 200 ble drept i terrorangrep

Tallene på antall drepte og sårede har variert stort i løpet av dagen. Nyhetsbyrået AP viser til både politikilder og helsepersonell som oppgir 28 drepte og 54 sårede.

Samtidig melder nyhetsbyrået AFP om minst 18 personer er drept og minst 38 såret., mens DPA siterer en talsmann for det irakiske innenriksdepartementet som opplyser at 19 personer ble drept.

IS påtar seg skylden

– Angrepet ble utført av to selvmordsbombere iført bombebelter, uttaler Saad Maan, en talsmann for sikkerhetsstyrkene i Bagdad.

Markedet som ble rammet, er fullt av butikker, verksteder og selgere, og pleier å være et hektisk sted der det kommer lastebiler for å levere varer og der arbeidere frakter gods til butikkene. Flere butikker som selger bildeler, mat, klær og landbruksprodukter ble rammet av angrepet.

IS har via sin propagandatjeneste Amaq påtatt seg ansvar for lørdagens angrep. IS har også påtatt seg ansvar for flere lignende angrep tidligere.

Les mer: Frykter Mosul vil bli et nytt Aleppo

Nyttårsfeiring

Beredskapen har vært høy i Bagdad siden 17. oktober, da offensiven for å gjenerobre storbyen Mosul fra IS nord i landet ble igangsatt. IS har siden da forsøkt å slå tilbake med en rekke avledningsmanøvre andre steder i landet.

Lørdag kveld er det ventet at store folkemengder vil samle seg i gatene i Bagdad for å feire nyttår, for andre år på rad etter at det mangeårige portforbudet ble fjernet i 2015.

Statsminister Haider al-Abadi sa tidligere i år at han lovet å fjerne IS fra Irak innen nyttår. Slik gikk det ikke. Ekstremistene holder fortsatt stand i byen der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i 2014 erklærte sitt «kalifat». Det er uklart om Baghdadi fortsatt befinner seg i Mosul.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks