Hovedinnhold

Ny rettsrunde om innreiseforbud

Trump kan tape i splittet Høyesterett

<p>PÅ DEFENSIVEN: Det gikk ikke helt som Donald Trump da han innførte innreiseforbud for personer fra syv land. Nå er forbudet suspendert og det foregår hektisk virksomhet i det amerikanske rettssystemet. Foto: AFP</p>

PÅ DEFENSIVEN: Det gikk ikke helt som Donald Trump da han innførte innreiseforbud for personer fra syv land. Nå er forbudet suspendert og det foregår hektisk virksomhet i det amerikanske rettssystemet. Foto: AFP

Innreiseforbudet til USA og tilsidesettelsen av presidentordren, kan ende i Høyesterett. Der kan Donald Trump komme til å oppleve et forsmedelig nederlag.

Det er nå opp til en høyere amerikansk domstol å knekke den juridiske nøtten som er oppstått etter at president Donald Trump nektet innbyggere fra syv land innreise til USA. En omstridt troika, tre dommere fra San Francisco, skal nå ta den endelige avgjørelsen i striden mellom Justisdepartementet og statene Washington og Minnesota.

Les også: Slik reagerer verden på Trumps innreiseforbud

Den føderale ankedomstolen i San Francisco har satt opp en telefonkonferanse natt til onsdag for å diskutere lovligheten rundt president Trumps innreiseforbud, melder NTB.

Vide fullmakter

Trump-administrasjonen representeres av justisdepartementet. I sin argumentasjon hevder de at innreiseforbudet er en «lovlig utøvelse» av presidentens myndighet til å beskytte nasjonal sikkerhet. De skriver også at domstolene har tatt et ekstraordinært skritt ved å betvile en formell vurdering om nasjonal sikkerhet gjort av presidenten selv. De presiserer også at det er en juridisk forankret vurdering. De ber om at innereiseforbudet gjeninnføres.

Washington og Minnesota overleverte også ankedomstolen dokumenter til støtte for sitt syn på saken. Her framgår det at å gjeninnføre reiseforbudet vil «slippe løs» samme kaos som oppsto da president Donald Trump den 27. januar innførte det. De advarer videre om at en gjeninnføring vil skille familier og føre til at landets studenter og universitetsansatte «blir strandet».

Sentrale spørsmål

CNN har satt seg grundig inn i striden mellom Trump administrasjonen, ved Justisdepartementet, og de føderale ankedomstolene.

Nettstedet og tv-kanalen forsøker her å besvare sentrale spørsmål.

<p>KOM INN:  Pappa Alaskry, her med sønnen Hassan og datteren Dima, var overlykkelig over at familien fikk oppholdstillatelse i USA. Trump-administrasjonen sa først nei, men omgjorde vedtaket for Alaskry og andre afghanske tolker som jobbet for de amerikanske militære styrkene. Foto: AP</p>

KOM INN:  Pappa Alaskry, her med sønnen Hassan og datteren Dima, var overlykkelig over at familien fikk oppholdstillatelse i USA. Trump-administrasjonen sa først nei, men omgjorde vedtaket for Alaskry og andre afghanske tolker som jobbet for de amerikanske militære styrkene. Foto: AP

Juridisk betenkning

– Når kan man forvente at en endelig avgjørelse blir tatt?

De tre San Francisco dommerne har bedt begge parter å legge fram en juridisk betenkning før de tar sin endelige beslutning. Justisdepartementet, på vegne av Det hvite hus, fikk frist til midnatt norsk tid å legge fram sitt syn på saken.

I sitt brev argumenterer de for at «innreiseforbudet er en lovlig utøvelse av presidentens myndighet til å beskytte nasjonal sikkerhet». 

Les også: IT-giganter samler seg mot Trumps innreiseforbud

Justisdepartementet vil at dommeren i den føderale domstolen i Seattle, James Robarts tilsidesettelse av president Trumps innreiseforbud til USA for personer fra Iran, Irak, Syria, Libya, Somalia, Sudan og Jemen, skal opphøre umiddelbart. Og i tillegg forlanges det at det mens den juridiske prosessen pågår, skal presidentens ordre gjelde.

Juridiske eksperter i statene Washington og Minnesota vil be om at dommer Robarts midlertidige tilsidesettelse fortsatt skal gjelde, men har ingen formening om hvor lenge den skal vare, og hvordan det vil ende til slutt.

Les beslutningen her: «Har forårsaket umiddelbar og uopprettelig skade»

Panelet på tre dommere i den San Francisco baserte ankedomstolen har ord på seg å være en av de mest liberale i USA, og flere republikanske politikere har forsøkt å splitte sammensetningen for å redusere innflytelsen til den såkalte «9th Circuit Court of Appeals».

<p>REAGERTE: Amerikanere i tusentall har demonstrert mot president Donald Trumps forsøk på å stoppe innreiser fra land i Midtøsten. Ender saken i Høyesterett kan presidenten bli påført et overraskende nederlag. Foto: KLAUDIA LECH/VG</p>

REAGERTE: Amerikanere i tusentall har demonstrert mot president Donald Trumps forsøk på å stoppe innreiser fra land i Midtøsten. Ender saken i Høyesterett kan presidenten bli påført et overraskende nederlag. Foto: KLAUDIA LECH/VG

VG

De tre dommerne vil ikke ta stilling til om Trumps innreiseforbud ikke er i pakt med den amerikanske grunnloven, men vil vedta hvorvidt forbudet skal fortsette å være tilsidesatt.

Kan folk fra de landene det gjelder, fortsette å reise til USA mens den juridiske striden pågår?

– Innreiseforbudet gjelder ikke mens «9th Circuit Court of Appeals» har saken oppe til behandling. Det betyr at Nazanin Zinouri, som ankom Boston Logan International flyplass søndag kveld, er en av mange som kan komme tilbake til USA, eller komme dit for første gang. Forutsatt at de har et gyldig visum til USA. Zinouri er iransk og er utdannet ved Clemson University. Hun forlot USA og dro på ferie dagen før Donald Trump ble innsatt som USAs president. Så var hun plutselig ikke kunne reise tilbake til landet hun bor i.

Les også: Halvparten av alle amerikanere støtter Trumps innreiseforbud

Men så ble sorg snudd til glede da hun uventet fikk beskjed om at innreiseforbudet midlertidig ble opphevet. Dermed kunne hun gjenoppta livet sitt i USA.

– Hva skjer hvis domstolen vedtar en dom for, eller imot innreiseforbudet?

– Det er lite trolig at president Trump ikke vil forsøke få innreiseforbudet gjeninnført. Men det er høyst sannsynlig at amerikanske stater vil fortsette å anke avgjørelsen dersom domsavgjørelsen går imot dem. Uansett hvilket vedtak domstolen i San Francisco fatter, så er neste stoppested den amerikanske Høyesterett, ifølge CNNs juridiske ekspert, Danny Cevallos.

Les også: Professor tror Trump vil slite mot domstolen

– Høyesterett er for tiden sammensatt av åtte medlemmer. Der kan det ende med en splittelse, fire mot fire. Om det ender på den måten, så er reglene slik at ankedomstolens vedtak står, sier Danny Cevallos.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks