Hovedinnhold

Ekspert: Kan påvirke kjønnsbalansen i samfunnet

Tusenvis av jentebarn skal ha skiftet kjønn i India

(VG Nett) De blir født som jenter. Men indiske foreldre betaler nå i dyre dommer for å endre barnas kjønn.

Denne saken handler om:

Prisen for kjønnsskifteoperasjon er bare 18.000 norske kroner. Den nokså lave prisen fører til at velstående foreldre nå vil at jentebarn skal bli til gutter.

Ifølge Hindustan Times er det nå flere og flere som punger ut. Til sammen skal 200-300 foreldre ha valgt å forandre sine barns kjønn.

Først opereres det på et mannlig kjønnsorgan.

Deretter gis barna hormoner. Disse brukes vanligvis for behandling hos alvorlige hormonfeil hos voksne. Men når de brukes på små barn blir konsekvensene drastiske.

Operasjonen kan nemlig aldri gjøres om.

Tusenvis

I den indiske byen Indore finnes det ifølge avisen syv leger som utfører operasjonen. Til sammen skal de ha operert mellom 1400 og 2100 jentebarn.

Ifølge Hindustan Times er det konservative foreldre som ønsker guttebarn i stedet for jenter som velger å gjennomføre operasjonene. De små barna har ikke noe de skal ha sagt.

Barna vil aldri selv kunne få egne barn etter å ha gjennomført kjønnsskiftet.

- Det eneste som trengs for å gjøre dette i India er tillatelse og papirer fra foreldrene, sier en lege som gjennomfører denne typen operasjoner, Brijesh Lahoti.

Ifølge Hindustan Times finner de oppsiktsvekkende operasjonene sted på grunn av et smutthull i indisk lovgivning.

- Myndighetene må regulere dette. Dette er ikke ulovlig, men hvis man ikke gjør noe kan det få betydning for kjønnsbalansen i samfunnet, sier Grahak Panchayat fra et medisinsk råd i Mumbai.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks