Hovedinnhold

Roona operert av indiske leger

(VG Nett) Indiske leger har operert Roona Begums vannhode og reddet den lille jentas liv.

Denne saken handler om:

- Operasjonen gikk perfekt, mye bedre enn forventet, sier Sandeep Vaishya, doktor ved et privat sykehus i Tripura, til AFP onsdag formiddag norsk tid.

Da hadde de operert på den lille jenta i over en time.

- Det var definivt en suksess, men det er for tidlig å si hva slags kvalitet hun får i sitt fremtidige liv, legger han til.

Som VG har skrevet tidligere har den lille jenta har lidd av alvorlig hydrocefalus, eller vannhode, siden fødselen.

Da hun ble operert hadde hodet hennes en omkrets på 94 centimeter. Det la trykk på hjernen hennes og gjorde det umulig for henne å sitte oppreist eller krabbe. Da de opererte henne måtte de tømme hodet hennes for væske til hodet hadde en omkrets på 60 centimeter, før de begynte på selve operasjonen.

Tjener 16 kroner dagen

OPERERT: Roona Begum før operasjonen som ifølge legene reddet livet hennes. Her sammen med far Abdul Rahman. Foto: AFP
OPERERT: Roona Begum før operasjonen som ifølge legene reddet livet hennes. Her sammen med far Abdul Rahman. Foto: AFP

Vannhodet krever rask behandling, men den Roonas foreldre er fattige og hadde ikke råd til operasjonen, som i de fleste tilfeller vil koste under 10.000 kroner.

Roonas far tjener bare 150 rupi, omtrent 16 norske kroner, om dagen, ved å jobbe på en mursteinsfabrikk.

Saken har ført til et massivt engasjement og flere lesere har villet hjelpe Roona. Noen har også samlet inn penger, deriblant en gruppe på nettstedet My Good Act, som ble startet av norske Jonas Borchgrevink. Der er det nå samlet inn over 300.000 norske kroner.

Etter at nyhetsbyrået AFP publiserte de hjerteskjærende bildene av jenta, tilbød i stedet et privat sykehus i Tripura i India seg å behandle jenta gratis.

Hjernevæsken øker

Hydrocefalus oppstår ved at mengden hjernevæske øker uten at den tas opp i blodkarene, slik at trykket i hodeskallen øker faretruende (les mer om diagnosen hos St. Olavs hospital her).

Hos spedbarn vil hodet vokse langt raskere enn normalt, og det økte trykket kan blant annet føre til blindhet og alvorlige skader på hjernen.

Sykdommen behandles vanligvis ved å sette inn en såkalt shunt - et dren som transporterer hjernevæsken ut av hodet. De fleste barn som får rask behandling vil utvikle seg forholdsvis normalt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks