Hovedinnhold

- Ikke skremt av flykningereportasje

VÅLER I ØSTFOLD (VG) Russisk-ukrainske Nikolaj Kostromin (47) tror ikke en TV-reportasje vil skremme andre russere fra å komme til Norge.
Nå vil regjeringen gå rett på president Vladimir Putin for å få slutt på flyktningstrømmen. For når Putin kommer på statsbesøk senere i høst, vil norske myndigheter - etter det VG forstår - ta opp den voldsomme strømmen av åpenbart grunnløse asylsøkere fra Russland med presidenten.

I går var to russiske journalister invitert til Kasper transittmottak i Våler i Østfold - i håp om at deres reportasjer vil gjøre det mindre fristende for russere å komme til Norge. Men Nikolaj tror ikke det:

- Nei, jeg tror ikke dette vil skremme noen. De vil nok prøve likevel.

Russisk-ukrainske Nikolajs historie er dramatisk og sørgelig nok:

- Gjemt på trailer

Han drog fra Odessa i Ukraina til Warszawa. I den polske hovedstaden betalte han 1500 dollar (over 11 000 kroner) for å bli fraktet til Norge.

- Jeg og min kompis ble gjemt på en trailer, sammen med en masse varer. Jeg vil tippe at vi var omtrent to døgn på tur. Da vi neste gang så sollyset, var vi i Oslo.

Nikolaj betalte sine sårt oppsparte dollar med løfte om å få godt betalt arbeid i Norge.

- Jeg ble lurt, sier han enkelt og greit.

Nikolaj er en ærlig kar. Han prøver ikke å skjule hvorfor han kom til Norge:

- Det var bare en grunn. Jeg skulle tjene penger til familien, og så reise hjem til Odessa.

Det russiske journalistekteparet Svetlana og Sergej Pankratov er i Norge på UDIs og Kommunaldepartementets regning (i alt rundt 10 000 kroner), men Nikolaj var den eneste de fikk muligheten til å møte i går.

Samtlige av de andre ca. 25 asylsøkerne fra Russland og andre eks-Sovjetunion-land valgte å gå i dekning da journalistene kom på besøk.

- Det gjør ingenting. Vi er likevel veldig fornøyd, sa journalistekteparet, som nok først og fremst ble skremt av det voldsomme norske medieoppbudet. Da de hadde gjort sine intervjuer, ventet et 20-tall norske kolleger på dem.

Menneskeskjebner

- Norske myndigheter har ikke sagt noe om at vi skal lage skremselsreportasjer. Vi skal lage objektiv informasjon, sier Sergej Pankratov.

Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen er også opptatt av de menneskeskjebner som asylstrømmen til Norge skaper:

- Dette er folk som kanskje bruker en hel årslønn på å komme hit til Norge. Vi må få ut informasjon som kan forhindre dette.

Statssekretæren mener det er viktig med «mottiltak» mot de russiske asylbyråene som VG skrev om i går:

- Folk må få greie på at det er lite sannsynlig å få asyl i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks